Секции

19 April 2024 17:32

ЕК: Безработицата в България ще продължи да намалява

Безработицата в България ще продължи да намалява тази и следващата година до 7,1 и 6,8%. Това се дължи както на прогнозата за подем на икономиката, така и на застаряващото население. Това се посочва в зимната икономическа прогноза на Европейската комисия за България.

Еврокомисията признава, че растежът за миналата година у нас е бил по-голям, отколкото тя прогнозира през есента. За тази година институцията предвижда БВП да се увеличи с 2,9% заради повишеното вътрешно потребление.

За първи път Брюксел очаква България да отбележи ръст на инвестициите от над 3% заради ускоряването на проектите, финансирани от еврофондове. Настигането на средноевропейския жизнен стандарт обаче продължава да е с много бавни темпове, пише в доклада, цитиран от БНР.

Рисковете за ръста на икономиката се определят като ниски и са свързани предимно с несигурността от предсрочните парламентарни избори, която може да забави потреблението и решенията за инвестиции. Евентуалните финансови задължения на държавните предприятия също крият рискове за публичните финанси.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче