Секции

23 April 2024 20:28

Нови две огнища на птичи грип са се появили в Пловдивско

Нови две огнища на птичи грип са се появили в Пловдивско, в община Брезово. Това съобщи за Радио „Фокус“ Пловдив директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков. Общо огнищата в областта са вече 31, като 28 от тях са при водоплаващи птици и 3 при кокошки носачки. „В никакъв случай не може да се твърди, че птичият грип отшумява“, каза д-р Янков. Ограниченията остават. От Дирекцията по храните се надяват по Великден вече епидемията да е отминала. Птиците намаляват, тъй като стопаните им ги колят.

Стопаните на засегнатите ферми все още не са получили обезщетения от държавата. При носачките обезщетенията вече са изчислени, в петък са били изпратени платежните нареждания. „Надяваме се днес, или утре стопаните вече да си ги получат“, каза д-р Янков. „За водоплаващите птици също е възложено на вещо лице да направи оценките и стопаните също трябва да получат това, което им се полага“, добави д-р Янков. По думите му, това е ангажимент на държавата, независимо кое правителство е на власт.

Около 300000 са вече избитите птици в Пловдивска област, които бяха засегнати от болестта. От тях 190 000 са водоплаващи и 100 000 кокошки./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Пожелай си нещо, което искаш много силно, затвори очи… и след това си помисли какво трябва да направиш, за да го постигнеш.