Секции

29 April 2024 05:31

В Община Карлово има инвестиционно предложение за разкриване на Център за възрастни хора в село Каравелово

В общината е постъпило инвестиционно предложение за разкриване на Център за възрастни хора в сградата на закритото училище в село Каравелово. Това съобщи за Радио „Фокус” Пловдив зам.-кметът Антон Минев. В този център ще се осъществяват социални услуги за възрастни хора. „За съжаление процедурата е много тромава по линия на Министерство на образованието, защото съгласуването на проектите, свързани с бивши сгради на училища, които са затворени преди години, изискват положително становище от страна на МОН и обикновено документите се бавят там”, каза Минев. Общината е депозирала целият комплект документи, има становища на всички местни институции, включително и Регионалното управление по образованието в Пловдив и очаква положителното становище на МОН.

Документите са внесли в началото на месец януари. Капацитетът на Центъра ще е между 40 и 60 души, в зависимост от неговия вид, тъй като в инвестиционното предложение има различни форми – дневен център и денонощен. „Самотните хора в община Карлово са много и това е един голям проблем”, каза още Антон Минев. В общината постоянно постъпват заявления или документи за такива хора, които искат да бъдат обгрижвани по един или друг начин. Именно затова изграждането на този център е наложителен.

Преди 3 г. с решение на Общинския съвет общината е предоставила сграда на затворено училище в село Васил Левски на частен инвеститор, който целево е трябвало да открие такъв дом за възрастни. Но след като е придобил право върху сградата като собственост, до ден днешен не е разкрил тази социална услуга, като се предполага, че това се дължи точно на трудните съгласувателни процедури.

Идеята е не само да бъде оборудвана една сграда, но тя да бъде ремонтирана съобразно изискванията и нуждите, да има издръжка и персонал за нея, уточни Антон Минев.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче