Секции

29 March 2024 01:50

Стефан Филчев, историк: Сопот е бил в сърцето и душата на Васил Левски

Сопот е бил в сърцето и душата на Васил Левски. Това каза за Радио „Фокус“ Пловдив Стефан Филчев, директор на къща музей „Иван Вазов“ в Сопот. Родом от Сопот е майката на Левски- Гина. Когато Левски и другите деца са били съвсем невръстни, те се пренасят в Карлово, за да може в спокойна обстановка тя да ги възпита, така както е повелявала нейната съвест.

„Многократно Левски е посещавал Сопот с апостолска мисия, по това отношение всички изследователи са напълно единодушни“, каза Филчев. По думите му при едно от първите си посещения в Сопот през 1869 година, Левски е поставил основите на Първия български революционен комитет, за да стане факт през юни същата година и образуването на този комитет. Частния революционен комитет се е развивал под непосредственото ръководство на Дякона. В Сопот Левски е имал много дейци, приятели и съратници, както и тайни квартири. „След Карлово, Сопот е бил едно от най- посещаваните места от Апостола, в което е пребивавал често и е имал много тайни къщи, където е отсядал“, отбеляза Филчев. Едно от местата, което е паметно и свято за него е манастирът „Свети Спас“. В този стар манастир, намиращ се в подножието на Стара планина, на 7-ми декември 1858 година, Васил Левски е бил ръкоположен за Дякон Игнатий.

Оттогава до кончината на Левски този манастир завинаги е останал негов дом и той често е отсядал там по време на обиколките си. Скривалището в тази конспиративна квартира в „Свети Спас“ е уреден от игумена Рафаил и неговия племенник дякон Богослов. Двамата също са били членове на Първия български революционен комитет и били дълбоко предани на Апостола. След обесването на Дякона, зад стените на манастир „Свети Спас“ , Тодор Каблешков събрал членовете на възстановения Сопотски революционен комитет и ги заклел да служат на България. „Скривалищата на Левски са били разпръснати из цял Сопот, из домовете на много съзаклятници като Тодор Кошников, Вратьо Павлов, хаджи Коста Павлов“.

Един от най-добрите и най-верните съратници на Васил Левски бил Хаджи Гьока Павлов, който разказвал, че когато Левски е посещавал Сопот винаги е бил мил гост в къщата му. Тайните квартири на Дякона в Сопот са били организирани лично от него, ползвайки тези квартири и като форма за тайната поща, която е една от най-съществените му деятелности. За съжаление историята на Сопот е минала през опожаряване на града с много жертви, при което част от историческите места, свързани с посещенията на Левски са били безвъзвратно загубени. Останали са само манастира „Свети Спас“, Женският метох и църквата. „Не случайно нашият велик съгражданин, поет и писател Иван Вазов е първият, който вижда титаничното дело на Апостола и го възпява в невероятната ода „Левски“, каза Стефан Филчев./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче