Секции

23 April 2024 20:58

Николай Ненчев: Имам чувството, че ме обвинява руски, а не български прокурор

Съдът даде ход на делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев. В началото на заседанието защитата поиска за отлагане, тъй като Ненчев е председател на партия и е в предизборна кампания. Подсъдимият Ненчев обаче не възрази да се даде ход на делото. Призованите свидетели по делото са 23-ма, след които е и президентът Румен Радев.

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев застана пред съда за обвиненията му свързани с ремонта на руските изстребители МИГ-29. Част от делото обаче ще се гледа при закрити врата, тъй като според прокуратурата сведенията в голямата си част в обвинителния акт представляват държавна тайна.

На излизане от залата Ненчев заяви, че делото е знаково. "В обвинителния акт чух повече от 7-8 пъти, че съм накърнил интересите на Русия. За пореден път имам чувството, че ме обвинява руски, а не български прокурор", коментира той.

Президентът ни Румен Радев също е един от свидетелите по делото. Той е призован в качеството му на главнокомандващ на ВВС. В тази връзка Ненчев коментира докладна на Радев до тогаващния министър на отбраната Ангел Найденов. "От нея е видно, че Радев настоява да се търсят други възможности и насочва вниманието на министъра да погледне по-сериозно към Полша и колко добри са възможностите на полските заводи", посочи той.

Ненчев обаче се опасява Румен Радев да не се откаже от думите си. "Стана ми твърде странно неговото поведение впоследствие", коментира бившият военен министър.

Днес е разпита на заместничката на Ненчев. Според прокуратурата именно по разпореждане на бившия министър Десислава Йосифова е заключила в каса договорите за ремонта на изтребителите. По думите на прокурорите по делото тя е потвърдила пред съда за тези действия. На 12 април предстои да бъде разпитан и президентът Румен Радев./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче