Секции

20 April 2024 04:18

Карловските войводи с благороден жест към бедстващо семейство

Със съдбата на нуждаещото се семейство карловските войводи се запознали чрез клип, публикуван от техен съратник от ВМРО в София.

Гергана е 46-годишна - самотна майка на две деца, която живее в къща близо до жп гарата на с.Драгичево (Пернишко). Къщата на Гергана е сред най-силно пострадалите при земетресението в Перник през 2012 г., обявена за негодна за живеене. Семейството живее в постоянен страх, че домът им може да се срути върху главите им. Помещението, в което живеят, е с напукани стени, покривът тече, но въпреки това майката се грижи с любов за двете си деца и ги възпитава в силен български дух.

В началото на ноември Гергана купува 5 кубика дърва, които обикновено им стигат за по-голямата част от зимата. Тази зима, обаче дървата намаляват бързо. Както самата Гери разказва, през вечер пред къщата спира кола и в нея се товарят запасите им от дърва, но споделя също, че я е страх да направи каквото и да е, за да се противопостави на наглите крадци.

Съдбата е неблагосклонна към Гергана и дъщерите й, но тя не се предава. Успява да бъде грижовна и всеотдайна майка. Освен че работи в София на минимална заплата, тя заработва и допълнително с миене на прозорци. Получава и детски надбавки, но въпреки това средствата на тази българска майка са крайно недостатъчни.

По-голямата дъщеря - Спаска, тази година е абитуриентка. Спаска обича да готви и да помага на майка си в домакинските задължения. Малката се казва Габриела и е в 4. клас. Иска да учи английски език и обича да рисува.

Трогнати от публикацията на своя сподвижник във фейсбук, карловските патриоти решават да помогнат с каквото могат.

„За кратко време успяхме да реагираме и да съберем дрехи, храна и продукти от първа необходимост. Неща, които да облекчат поне малко бюджета на изнемогващата майка.”, разказа Светлозар Янков.

Дарението включва няколко кашона с брашно, захар, фасул, грах, леща, макарони, олио, доматено пюре, прах за пране, душ-гелове, четки за зъби, паста за зъби и др.

„Изпратихме и няколко чанти с почти неизползвани, както и чисто нови дрешки, предимно за малката Габи, обясни Янков. За нея има и много тетрадки, блокчета за рисуване, боички, фулмастери, моливи и др. За Гергана и Спаска има също нови дамски чанти, якета, помагало за матурата по БЕЛ, както и красиво бижу за бала на абитуриентката. От Софийската организация на ВМРО пък получи и чисто нова бална рокля.”

„Нямаше как да останем безучастни, когато видяхме видеото за съдбата на това семейство. За съжаление това не е единственото българско семейство, което оцелява с доходи, далеч под прага на бедността. Време е държавата да помисли и за собствените си деца! Надяваме се институциите да се задействат преди къщата на това семейство да се стовари над главите им докато спят” – коментираха карловските войводи.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Задачата на живота не е в това да бъдеш на страната на мнозинството, а в това да живееш съгласно вътрешни, създадени от самия теб закони.


Марк Аврелий