Секции

19 April 2024 11:27

В Карлово се проведе дискусия: «Васил Левски – Човекът»

В деня, в който отбелязахме 144 години от гибелта на Апостола, темата "Васил Левски - Човекът", събра на разговор - дискусия в Национален музей "Васил Левски" средношколци от Карлово и Сопот. Младите хора имаха възможност да споделят кои са човешките качества на Апостола, кои са тези добродетели, с които той е печелил и своите съвременици, и днешните поколения. Освен човечността, честността, откритостта беше изтъкнато и това качество на Левски да убеждава хората и да ги увлича в идеята, на която самият той се е обрекъл - свободата. С огорчение учениците констатираха, че в много голяма степен тези качества са дефицит в нашето съвременно общество.

Ако не се стремим като обикновени хора да бъдем честни, да си казваме мнението /"кривиците" - както е казвал Апостола/, да уважаваме мнението на другия, да сме открити в действията си, а не задкулисни, а това важи с особена сила за държавниците, за политиците, няма как да постигнем и заветите на Левски. Няма как да бъдем Левски, но можем да се стремим към това, което е той като Човек - с глана буква, или ЧОВЕК - с главни букви, както отбелязаха учениците. Колкото повече опознаваме Апостола като идеолога и революционера чрез неговите писма и документи, колкото повече четем и спомени, и художествени произведения за него, толкова повече ще открием и Човека в него.

В дискусията участваха ученици от СУ "В. Левски" - Карлово, СУ "Хр. Проданов" - Карлово и от ПГ "Ген. Вл. Заимов" - Сопот, техни преподаватели, Дора Чаушева - директор на музея, Стойо Карагенски – заместник-кмет на община Карлово. Гост на срещата беше и проф. Иван Стоянов - председател на Фондация "Васил Левски", който поздрави средношколците и също се включи в разговора, провокиран от интересни становища, изказани от участниците.

Календари "180 години от рождението на Васил Левски" получиха всички участници за спомен от срещата, а СУ "Хр. Проданов" представиха свой проект - въртящ диск, показващ най-важни моменти от живота на Апостола.

Източник: Национален музей «Васил Левски»

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче