Секции

20 April 2024 00:50

Европа ни натиска да си вдигнем заплатите

Европа иска по-високи заплати в целия континент и най-вече в България и останалите държави от Източния блок, където възнагражденията са в пъти по-ниски спрямо останалите държави.

Това е фокусът на започналата вчера кампания на Европейската конфедерация на профсъюзите „Европа иска увеличение на заплатите”, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. От българска страна са участвали президентът на КНСБ Пламен Димитров и бившият социален министър Зорница Русинова.

Корпоративна Европа се възстановява от кризата, но в същото време едва един процент от населението на континента се ползва от увеличената печалба. Трудовите възнаграждения на работниците не са повишавани от години.

Това се отразява не само на социалното неравенство, а и на икономиката като цяло, тъй като понижава търсенето, се аргументират от ЕКП.

Според генералния секретар на ЕКП Лука Визентини е недопустимо в нова Европа да има заплати 10 пъти по-ниски от средните за континента. „Това е експлоатация и дъмпинг.

Ниските възнаграждения в Източна Европа вредят на икономиката на ЕС, свободното движение на хора и капитали, на трудовия пазар”, е заявил Визентини.

По думите му повишаването на минималните заплати е една от мерките за повишаване на доходите, но тя не е достатъчна, тъй като в държавите от Източния блок, включително и България, тя е твърде ниска спрямо заплащането в другите държави от ЕС.

Според данни, представени от лидера на КНСБ Пламен Димитров, минималната заплата в България (235 евро) е най-ниската в Европа. За сравнение в Румъния тя е 321 евро, в Гърция - 586 евро, а в Люксембург - 1999 евро, или около 9 пъти по-висока от нашата.

При средната заплата съотношението е същото - 449 евро в България спрямо 3333 във Финландия - разлика от близо 8 пъти./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всичко почива в крайна сметка на факта, че всеки може да разбере онова, което е единосъщностно с него.


Шопенхауер