Секции

02 May 2024 11:13

Държавна тайна е дали НСО пази първата дама

Държавна тайна е дали Националната служба за охрана пази първата дама Десислава Генчева. Това става ясно от съобщение на Службата във връзка с появила се информация в редица медии, че първата дама се ползва от услугите на гардовете.

В него се посочва още, че членовете на семейството на държавния глава имат право на охрана при наличие на конкретна застрашеност за тях.

На членовете на семействата на лицата по чл. 20, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана, включително и на президента на Републиката може да се осигури охрана на основание чл. 22, ал. 1, т. 3 от ЗНСО, при наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК .

Фактическите основания, степента на застрашеност, както и видове охрана, определени на конкретни лица, са елементи от решението на комисията по чл. 23 от ЗНСО. Решенията на комисията представляват класифицирана информация и са маркирани с гриф за сигурност на информацията, съгласно чл. 28, ал. 2 от ППЗНСО във връзка с чл. 28 от ЗЗКИ.

По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност, степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче