Секции

29 March 2024 10:26

В Карлово почетоха жертвите на комунизма

Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът Антон Минев, заместник-председателят на Общински съвет Карлово Анастасия Чолакова, общински съветници, общественици и граждани почетоха днес жертвите на комунистическия режим. Те се поклониха пред поваления Кръст – построен в памет на жертвите от политическото насилие след 9 септември 1944 г.

Тази година се навършват 72 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца от страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997 г.) и Петър Стоянов (1997-2002 г.).

Карлово е един от малкото градове в България, където има паметник на жертвите от комунистическите репресии. Издигнат е през 2004 г. по идея на Инициативен комитет и със средства събрани от дарения.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два случая в живота на човека, когато той не бива да прави догадки: когато не може да си го позволи и когато не го умее.


Марк Твен