Секции

06 July 2022 10:47

УМБАЛ-Пловдив е първата държавна болница с ултрамодерен комбиниран лазер

Клиниката по урология към УМБАЛ-Пловдив е единственото лечебно звено у нас, което разполага с комбинирана лазерна апаратура Revolix Duo от последно поколение за лечение на различни урологични заболявания. Това съобщи днес пред журналисти в болницата началникът доц. Д-р Димитър Шишков. Той уточни, че в Пловдив още две лечебни заведения притежават такъв клас медицинска техника, но те са частни.

Завеждащият благодари на Министерство на здравеопазването за предоставените на болницата 500 000 лв. за модерната апаратура, благодарение на която лечението на бъбречно-каменната болест вече е напълно възможно дори при най-сложните урологични случаи.

Доц. Шишков посочи, че днес вече е изпробвал лазера – първият пациент е на 81 г. от София. „Изпарена“ е уголемената му простата. Чувства се отлично и ще бъде изписан в четвъртък.

Освен за такива пациенти лазерът се ползва за разбиване на камъни в бъбреците, пикочопровода и пикочния мехур, както и за лечение на злокачествени заболявания в пикочния мехур. Апаратът може да се ползва и при отворени операции. Доц. Шишков определи неговото най-голямо предимство в това, че интервенциите са щадящи за болния – те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Запазва органите, защото могат да се махнат само части от тях, като не се проявява агресия и спрямо околните тъкани. Затова е подходящ за лечение на всякакви пациенти, включително и хора с придружаващи заболявания. Медиците от целия екип са сертифицирани за работа с най-мощния и модерен лазер.

С този апарат лазерите в урологията към УМБАЛ-Пловдив, вече стават три, а заедно с модерната операционна, преобразена с 0,5 млн. лв., превръщат клиниката в притегателен център за пациенти от цяла България. Липсва ни само роботизирана хирургия и това е следващата цел, която съм си поставил, призна началникът.

„Всички пациенти са добре дошли- Колегите ги очакват в 16 кабинет на първия етаж в болницата, до регистратурата, след прегледа те ще определят най-правилното лечение за тях, заяви доц. Шишков. - От клиниката никога не се връщат болни хора, особено с обяснението, че няма пари. При нас идват най-тежките случаи, които разчитат основно на държавните болници.“

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче