Секции

19 April 2024 13:42

България е сред челните места по училищен тормоз

България е сред първите десет държави по индикатор "училищен тормоз". Това показва международно изследване, проучващо поведението и здравето при децата в училищна възраст. Изследването обхваща 43 държави от Европа, както и САЩ и Канада. В България е било извършено сред 4796 ученици от 5,7 и 9 клас в 163 училища.

Най-тормозени са момчетата на 11-годишна възраст, каза доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН. Момчетата причиняват тормоз по-често от момичетата - 15 на сто, показват данните. Най-малък е делът на българските ученици от всички участници в изследването, които смятат, че съучениците им са мили и услужливи.

Най-честите оплаквания - сред 36.8 на сто от българските ученици, са изнервеност и раздразнителност, а всяко трето дете се оплаква от лошо настроение.

Тревожни са данните, свързани с първите сексуални контакти, като се отбелязва, че те започват около 14- 15-годишна възраст, каза още доц. Василева, но отбеляза, че сред момчетата по тази тема е възможно да има доза самохвалство. Близо половината от 15-годишните момчета споделят, че са имали сексуален контакт, докато делът на момичетата е 21 на сто. Всяко трето дете посочва, че първият сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче