Секции

06 July 2022 10:13

Служебният министър на отбраната в Карлово: От 8 години армията ни е сериозно недофинансирана

Служебният министър на отбраната Стефан Янев проведе срещи с военнослужещи от 3-та авиобаза в Граф Игнатиево и 61-ва механизирана бригада в Карлово. С това постави началото на срещи с личния състав на Българската армия за запознаване с актуалните проблеми на войските, съобщават от пресцентъра на министър Янев.

На срещата в 61-ва механизирана бригада в Карлово като основни проблеми се очертаха липсата на резервни части за техниката, проблеми с личното оборудване на военнослужещите, както и недостигът на личен състав и причините за това. „Аз разбирам, че една от основните причини за недостига на бойци е ниското заплащане“, посочи служебният министър на отбраната. Той разясни, че армията вече 8 години е сериозно недофинансирана. Заплатите в системата на отбраната, с малки корекции, са замръзнали на нивото от 2009 г.

Министър Янев изрази съжаление, че служебното правителство няма законодателни правомощия, за да промени тази ситуация, но новото ръководство на Министерството на отбраната търси резерви дори и за минимално повишаване на доходите, особено на войнишкия състав. Той посочи, че през тази година са ограничени възможностите на бюджета и за попълване на вакантните войнишки длъжности. „Трябва постоянно публично да се говори, че в армията има сериозен проблем, свързан с нейното финансиране. Обществото трябва да се убеди, че сигурността струва немалко пари“, посочи министър Янев. „Дори и да бъдат купени нови, съвременни оръжейни платформи, без квалифициран личен състав те са нищо“, заяви той.

Недостигът на изправни двигатели, агрегати и резервни части за изтребителите МиГ-29 бяха акцент в разговора на министър Стефан Янев с командването на авиобазата. Той обеща съдействие за ускоряване на доставките по вече сключените договори. Командирът на авиобазата бригаден генерал Иван Лалов информира служебния министър и за други наболели проблеми, като недостигът на войнишки състав, остарелия автопарк, пропуски в нормативната база, свързана с осигуряване на служебни квартири и изплащане на компенсации за живеещите на свободен наем. По повечето от въпросите министър Янев обеща пълно съдействие за тяхното решаване след внимателно проучване на възможностите и правните основания. Той пое ангажимент, например, да бъдат осигурени карти за почивка в базите на Министерството на отбраната през активния летен сезон, за пилотите, даващи дежурства по линия на Air Policing.

В авиобаза Граф Игнатиево министър Стефан Янев наблюдава планови учебно-тренировъчни полети с МиГ-29.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче