Секции

19 April 2024 16:47

На днешния ден преди 76 години българските управници взимат фатално решение за бъдещето на страната ни

В първия ден на март през 1941 г. министър-председателят Богдан Филов подписва договора за присъединяване към Тристранния пакт, с което се слага край на политиката на неутралитет и Царство България става съюзник на нацистка Германия.

Това става в двореца „Белведере“ във Виена. Така на 19 април, наречен Български Великден, българските войски навлизат в Югославия, а на 20 април - в Гърция, и то без да се налага да водят активни бойни действия. По този начин българското правителство, съгласувано с Германия и Италия, изпраща войски в редица територии, населени с българи.

Българската армия е посрещната на повечето места като освободителка, цар Борис III е обявен за Цар Обединител, а правителството неимоверно повдига своя престиж. Малко по-късно след допълнителни преговори Охрид също е предаден на България от италианците. Това става на 24 май. В резултат под българска администрация попадат по-голямата част от Вардарска Македония, източният дял на Егейска Македония, Западна Тракия, Западните покрайнини и Поморавието.

На 13 декември 1941 г. ръководеното от Филов правителство под натиска на нацистка Германия обявява война на САЩ и Великобритания, която завършва с тежки въздушни удари на съюзниците над София и други градове през 1943 - 1944 г. Влизането на България в Тристранния пакт я нарежда в списъка на победените страни след края на Втората световна война./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче