Секции

27 April 2024 02:49

Омбудсманът Мая Манолова: Ще впрегна цялата мощ и репресия на държавата върху недобросъвестни работодатели, които нарушават закона

Трябва да се впрегне цялата мощ и репресия на държавата върху недобросъвестни работодатели, които нарушават закона. Това заяви пред журналисти в Пловдив омбудсманът Мая Манолова по повод протестните действия на работници от обувния цех в град Ветрен, Пазарджишко, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.

Тя каза, че случаят в Пазарджишко е третия в рамките на последния месец, в който работници я сезират за неизплатени заплати. „Хората са в правото си да са гневни, защото откровено им се подиграват в очите. Недобросъвестни работодатели, при които те са работили по 5,10 или 20 години, продават фирмата и с това забравят да се разплатят със своя персонал. В момента нямат никакви отношения с довчерашните си работници. Наистина това е една отвратителна практика.

Още по-болезнено е когато става дума за производства, в които хората от една страна са ниско платени, а от друга страна работят при изключително трудни и неблагоприятни условия на труд. На практика става дума за експлоатация на хора“, категорична е Мая Манолова. „Тези хора са работили по 20 години, като не са ходили до тоалетна, не са ползвали телефон, работили са събота и неделя, не са им плащали болничните, не са излизали в почивка. Спазвали са всякакви изисквания на работодателя и накрая когато той има някакви затруднения, ако въобще има, той решава, че няма да се разплати с тях и сменя собствеността на фирмата“, коментира омбудсманът.

Мая Манолова посочи, че в предните два случая, при които работници сезират за неизплатени възнаграждения, са постигнати споразумения със собствениците да платят на работниците. „В случая с работниците в град Ветрен става дума за особено нагло поведение. Това, което поех като ангажимент е, ако в близките дни не влезем във връзка с истинските собственици и те да поемат ангажименти към всички над 100 работнички, ще сезирам всички институции.

Има шанс, след като спрямо фирмата започне производство за обявяване в несъстоятелност, да бъдат платени заплатите в размер до 1200 лева, каквито са всъщност дължимите суми на всеки един, от Фонда за гарантиране на възнагражденията на работници на фалирали предприятия“, каза още Мая Манолова.

Тя посочи, че в случая с обувния цех в град Ветрен става дума и за наказателна отговорност, която би следвало да носи управителя на фирмата, тъй като една фирма, която не може да изпълни своите задължения, не е била своевременно заявена като такава в неплатежоспособност пред български съд. „Тук може да се търси наказателна, административна и имуществена отговорност. Поех ангажимент да координирам действията на институциите всичко това да се случи и хората да си получат това, което справедливо да си заработили“, каза Мая Манолова./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Добрият брак е най-малко 80% добър късмет да намериш правилния човек на правилното място. Останалото е доверието.


Нанет Нюман