Секции

20 April 2024 03:50

Младежи от Карловско: Българското образование не ни подготвя добре за работа

С финална пресконференция приключи проект „Моето 3D – Устремен съм, уча, успявам“ на сдружение “Млади, активни, креативни”, финансиран от Националната програма за младежта (2016-2020) на Министерството на младежта и спорта. От проведеното анкетно проучване сред младежите от малките населени места на община Карлово става видно, че над 60 % от анкетираните младежи не смятат да работят в сферата, в която учат, а над 90 % от тях смятат, че българското образование не ги подготвя достатъчно добре, за да започнат работа. Това са едни доста стряскащи резултати, които още веднъж показват, че родното ни образование се нуждае от генерална промяна и засилване на диалога между бизнеса и училищата в България, за да има съвместимост между подготовката на кадрите и търсенето на трудовия пазар. Изследването показва още, че над 80 % от анкетираните нямат нужните познания как да изготвят своята автобиография и мотивационно писмо при кандидатстване за желана работна позиция.

Чрез неформално обучение, което бе втория етап от проекта, сдружението обучи 30 младежи и повиши техните знания, умение и компетенции за това как да подготвят своите успешни автобиографии и мотивационни писма и как да се държат на интервю за работа. По време на обучението мениджърите по подбор на персонала от двете големи фирми, работещи на територията на нашата община, споделиха примери от техните дългогодишни практики и насърчиха младежите да упражнят с тях явяване на реално интервю за работа, обсъждайки силните и слабите страни и грешките, които най често се допускат от интервюираните. Младите предприемачи стартирали своите успешни бизнес идеи чрез собствени средства или чрез средства получени от ЕС по различни донорски програми споделиха с участниците, че за да бъде успешен един предприемач трябва най-вече да повярва в себе си и да мислиш положително.

След преминаването на обучението участниците имаха за задача да организират местни срещи с младежи, на които да споделят наученото. Всеки обучен получи материали от обучението в хартиен и CD вариант, които им помогнаха да се подготвят за срещата с местните младежи. Младежите от Калофер, Баня, Горни Домлян, Каравелово и Куртово съобщиха за проведени неформални срещи с техни връстници и споделяне на наученото по време на обучението.

“Отчитаме проекта като успешен, не само защото успяхме да дадем нужните знания на 30 младежи от община Карлово, но и защото чрез гласността, която дадохме на проекта достигнахме до много млади хора, които се свързват с нас, за да ни помолят за съдействие при подготовката на документи, необходими им за кандидатстване за работа. Надяваме се да сме в помощ и в бъдеще на младежите и благодарим на Министерството на младежта и спорта и Националната програма за младежта за оказаната финансова подкрепа, с помощта на която успяхме да осъществим тази наша идея” каза в заключение ръководителя на проект Катя Стойнова.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче