Секции

28 March 2024 21:32

Румен Радев: Да помним Батак! Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата!

Пред Паметника на Цар Освободител в София президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия по повод националния празник 3 март. Той бе посрещнат с аплодисменти от присъстващите граждани.

Церемонията продължи със слово на държавния глава и тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. На събитието присъстват десетки официални лица, посланици и делегати, както и стотици софиянци и гости на столицата.

„На днешния ден преди 139 години възкръсва България. Много събития предхождат възкресението, но едно ги свързва - паметта. Паметта за вярата ражда църковната независимост. Паметта за историята вдъхновява Паисий да буди българите”, каза в словото си президентът.

„Синилата от бича не са Вазов мит, но дори пет века не изтриват спомена за Османското иго. Да помним Батак! Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка.

Руският народ не се страхува от жертви в името на братството. Много народи - руснаци, финландци, румънци, украинци, белоруси, сърби и черногорци положиха костите си в нашата земя в името на свободата.

Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще - той дори не знае кой е. Миналото не е бреме, а капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф - вдъхновение. Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата.

Поклон пред загиналите за свободата на родината! Да живее България!”, завърши президентът./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче