Секции

25 April 2024 14:25

Герджиков: Има сигнали, че са тръгнали емисарите с торбите за изборите

По време на мандата на служебното правителство се случват добри неща, каза пред БНР служебният премиер Огнян Герджиков. Като такива той определи процедура, намаляваща фискалната тежест върху бизнеса и намаляване на бюрократични пречки.

Служебният премиер съобщи, че е получил сигнали за нарушения при изпълнение на Националната програма за саниране. „Става дума за злоупотреба с парични средства. Изключително некачествени материали се влагат на завишени цени. За всичко това ще бъдат сезирани съответните органи”, подчерта Герджиков.

Има сигнали и за купуване на гласове от Северозападна България. „Всяка седмица събирам МВР, всички служби, за да се отчитат какво става – проверки по места, мобилизации. Това е една от амбициите ни - да направим едни честни и прозрачни демократични избори, доколкото е възможно. Много съм амбициран да покажем, че можем да осъществим такива избори. До мен вече стигат сигнали, че на места са тръгнали емисарите с торбите. Съответните служби са информирани и инструктирани. Превантивната дейност вече е налице”, отбеляза премиерът.

Според Герджиков липсата на машинно гласуване не може да опорочи изборите. „Дали се гласува чрез машини или така както досега сме гласували - това не може да бъде решаващо. Ако някой реши да оспори изборите заради това, че няма машини, то има орган, който се произнася - това е Конституционният съд. Вътрешното ми убеждение е, че те ще се произнесат, че няма да има опорочаване на изборите”, категоричен е Герджиков.

Относно рокадите по високите етажи на властта, които служебният кабинет предприе, Герджиков каза: „Да, има смени, никой не е абониран за властта. Тези нови назначения, в сведенията, които имам, те се справят чудесно с работата си”.

По повод смените на шефове на четири областни полицейски управления, служебният премиер обясни, че това са решения на министъра на вътрешните работи с оглед осигуряването на демократични и честни избори. Той обаче уточни, че не става дума за извършени престъпления.

Относно излъчването на български еврокомисар, проф. Герджиков коментира, че с президентът Румен Радев са постигнали съгласие до изборите да не се излъчи кандидатура. "Но след това, ако не може веднага да се състави кабинет, тогава вече не трябва да се чака и трябва да излъчим български еврокомисар. Ако се състави правителство, тогава нека редовният кабинет да направи това", посочи служебният премиер./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче