Секции

29 March 2024 11:14

В България работа има! Заплатите се вдигат, но трябват квалифицирани работници

Половината от работодателите в България планират да наемат нови служители през тази година. Данните са от проучване на „ПрайсуотърхаусКуупърс”, цитирано от Нова телевизия.

Традиционно ръст и на заетите, и на заплатите, може да се очаква в ай ти сектора, технологичните компании, комуникациите и в производства, като машиностроенето.

Kлинична лаборатория в Русе има 7 филиала, a персоналът ѝ в момента е около 30 души, но работата постоянно се увеличава и се планира да се наемат още 2-3 човека. Заради специфичната работа, обаче, подготвените кадри са малко. „За нашата работа са необходими лаборанти и биолози, но трудно се намират за съжаление”, добавя д-р Дарина Михайлова.

По-високи заплати искат да дават и собствениците на хлебопекарна. Искат и повече служители. За разлика от клиничната лаборатория, тук няма да е трудно да намерят обучени хора, но има друг проблем.

„Малките фурни оцеляват трудно заради силната конкуренция на големите търговски вериги”, разказва Йорданка Александрова, собственик на фурна. Работниците тук засега са доволни. Но нови хора, разширяване на бизнеса и по-добро заплащане засега не се очертават./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче