Секции

29 March 2024 03:00

Какво се случва?! Армията пак започва подготовка за война, ето какво планира МО

Министерството на отбраната (МО) планира приемането на редица документи, засягащи мобилизацията на граждани и отговорността на фирми и институции при война.

Още до юни трябва да е готов План за привеждане на МО в готовност за работа във военно време. Целта е да започне ефективно да функционира системата за отбранително-мобилизационна подготовка. В момента тя работи на минимума си. Вече наполовина е изготвена и Национална концепция за развитие на системата за планиране на граждански ресурси в интерес на отбраната и отбранително-мобилизационна подготовка. До края на годината предстои да се приемат наредба и методика за планиране на граждански ресурси за отбраната и за доставка на храни и други стоки при война.

Ще бъдат разработени указания на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките за дейностите по подготовка на страна за военно време, както и за подготовка на администрацията и юридическите лица. Тези ключови документи може да възобновят отново дебатите за връщане на наборната военна служба.

За подобна стъпка настояват част от партиите. По време на 43-тото Народно събрание започна да се говори за смяна на модела на армията, тъй като не достигат войници. В момента има недостиг на близо 5000 военнослужещи. В същото време не е ясно точно с какво разполага войската за военно време. Все повече намаляват мъжете, които подлежат на мобилизация, пише в. Сега. От лятото Норвегия направи казармата задължителна за жени - 1 година.

От 8 до 10 хиляди норвежци между 19 и 44 година всяка година са привиквани в казармата. И Швеция връща наборната служба. Предвижда се всяка година да се викат 13 хил. мъже и жени, но ще бъдат избирани около 4000, които да служат. Във Франция проучванията показват, че 80% от гражданите биха искали задължителната военна служба да се върне. В Германия 36 на сто са на тази позиция. Вече подобни гласове се чуват и във Великобритания./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче