Секции

04 May 2024 11:25

Три-четири поколения фамилии са работили и продължават да работят във ВМЗ Сопот

Три-четири поколения фамилии са работили и продължават да работят във ВМЗ Сопот. Това разказа за Радио „Фокус” Пловдив Мариана Тодорова, уредник на музея на ВМЗ. Фамилиите са пазили любовта и предаността си към оръжейницата и са го предавали от поколение на поколение. „Огънят на възрастните се е предавал на младите и така е приобщавал родствениците да дадат каквото могат за прогреса на фабриката”, каза Тодорова.

„В края на 80-те години във ВМЗ се организира среща, на която на една маса сядат потомствени оръжейници – от дядото до внука, което се оказва формулата, чрез която да се запази за поколения напред вярата и лоялността към предприятието”, добави Тодорова. Благодарение на това днес ВМЗ е водещо предприятие и може да се гордее с работниците и служителите си.

Една от първите големи потомствени фамилии, която фигурира в Почетната книга на ВМЗ Сопот, е фамилия Караганчеви. Първият работник в оръжейницата от тази фамилия е Димитър Караганчев – шлосер матричар в Инструментален цел от септември 1939 година. Ръководител е на звено матричари до пенсионирането си. Вписан е в книгата с решение на профкомитета със свое решение от 1958 година за преизпълнение на личния си производствен план. Присъдено му е звание „Най-добър в професията и е награден със значка „отличник на Министерството на тежката промишленост. В предприятието до 1965 година работи и съпругата му Ана Караганчева, по-късно и синът му Минко Караганчев, който е рационализатор и снаха му също работи до 1997 година, дъщеря му, внучката му и внукът му също работят във ВМЗ, както и правнучката му Габриела Караганчева, която в момента е специалист управление на собствеността.

Друга голяма потомствена фамилия във ВМЗ Сопот е фамилия Карачомакови. Дядото Коста Карачомаков започва работа в оръжейницата още от строежа и. После работа започва съпругата му, синовете му, съпругата на един от синовете и внука му–също. Фамилия Ханджиеви също е записана в Почетната книга на предприятието. Васил Ханджиев започва работа в завода от 1953 и му остава верен до 1993 година. Посветил е на предприятието целия си трудов стаж. Носител е на орден „Кирил и Методий” като самодеец в Ансамбъла за школувано пеене.

В предприятието са още жена му, майката и бащата на съпругата му, неговите деца, снаха и внуци. „Никола Стойнов Николов е изписан в Почетната книга като автор на рационализаторско предложение с голям икономически ефект”, разказа още Мариана Тодорова. Награден е със Сребърен орден на труда. В предприятието са двамата му сина Стойно и Владимир Николови. „Аз самата съм от потомствена фамилия”, каза Мариана Тодорова и поясни, че от 1952 година в предприятието са работили свекърът и свекърва и.

В Почетната книга на ВМЗ Сопот присъстват и потомствени директори. Това са двама от по-отдавнашните директори. Единият е Петър Точев, ръководил предприятието от 1965 до 19 71 година и вписан в книгата и с рационализаторско предложение и има значка отличник и златен орден на труда. Другият е Тодор Костов, на поста директор от 1952 до 1959 година, за който в книгата пише ,че е успял да подобри организацията на производството и да укрепи колектива. Също е носител на орден на труда златен.

Сегашният изпълнителен директор на ВМЗ Иван Гецов е също потомствен оръжейник, в предприятието са работили баща му и дядо му”, добави Мариана Тодорова./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче