Секции

26 April 2024 14:18

Да си спомним: Две години откакто легендарният хижар Чочо не е между нас

Духът на един от най-емблематичните хижари в България Велико Великов - Чочо остана завинаги в планината. Навръх 8-ми март преди две години легендарният мъж издъхна на половин час от хижа Тъжа, припомня вестник Марица. Тогава Чочо е получил криза и е издъхнал за минути от инфаркт.

Чочо заедно с помощника си от хижа Тъжа и техен приятел от Табите е тръгнал да разчиства партина по посока към Острец. Тримата планинари са били отлично екипирани, със снегоходки. Пресният сняг по билото на Стара планина е бил около 60 сантиметра. След като са пробили път за туристите, мъжете са се връщали към хижа Тъжа. Изведнъж Чочо се хванал за гърдите и паднал на място. Момчетата му оказали първа помощ, правили му сърдечен масаж, но без резултат.

Сигналът за трагедията е бил подаден от приятел на Чочо Събин около 16,30. 8 планински спасители от Троян и 1 от Априлци веднага са организирали спасителна акция. Те са изкачили зъберите на Стара планина до местността Широката поляна при минусови температури и половин метър тежък мокър сняг. Беше тежка акция, сваляхме Чочо до 1 часа през нощта с шейна Акиа, разказа тогава планинският спасител от Троян Марин Хитров. Най-тежко беше, че сваляхме мъртъв приятеля си, споделили още пред вестник Марица участниците в акцията.

Легендарният хижар стопанисваше петнайсетина години калоферската хижа Рай, а повечето планинари я посещаваха не само заради дивната природа, но и заради харизматичната личност на Чочо. Самият той е спасил живота на стотици туристи в планината, участвал е в десетки акции на Планинската спасителна служба. Вадил е затрупани хора из под преспите в Балкана.

Днес, две години след неочакваната загуба приятелите на Чочо не спират да скърбят за него.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче