Секции

26 April 2024 05:33

Д-р Кабаиванов: Рецептата за финансово здраве на общините е повече приходи и по-малко разходи

Рецептата за отлично финансово здраве на общините в България е кратка – повече приходи и по-малко разходи. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово, по повод съобщението на финансовото министерство, че общината отпада от списъка за финансово оздравяване през 2017 година.

По думите му излизането на Общината от програмата за финансово оздравяване е добра новина и положителен сигнал. „Намаляването на разходите и увеличаването на приходите е философията, която трябва да следва една община, за да бъде в добро финансово здраве. За да кажем, че община Карлово е в отлично здраве ще са необходими още две години.

През 2011 година Общината имаше над 9 милиона лева задължения.

Те постепенно намаляха. Имаше възможност да се погасят всички задължения за 2 или 3 години, но това означаваше да не се предприема нищо – да не се конструира, да не се подобрява инфраструктура, водопроводи или зелени площи“, коментира д-р Емил Кабаиванов. Той подчерта, че равнището на събираемост на местните приходи в община Карлово е по-високо от средното за страната.

„Ако средното за страната е около 70 %, в община Карлово стойностите са около 73 % – 75 %. По този показател ние се доближаваме до държавите от Средна и Западна Европа. Никой не е постигнал 100 % събираемост или поне аз не знам за съществуването на такава държава. Трябва да се отбележи, че събираемост в рамките на 75 % е нещо много добро.“, смята д-р Емил Кабаиванов./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всяка една монета има две лица и не можеш да подбираш коя харесваш - те са заедно; същото е в живота - ако не можеш да се оправяш с трудните моменти, няма да имаш и приятни.


Хорхе Букай