Секции

03 May 2024 06:58

Бивш кмет вербуван от ДС като бебе

Бившият кмет на Брестовица Георги Варадинов е бил вербуван за агент на Държавна сигурност, когато е бил бебе на 3 месеца. Това става ясно от документ, на базата на който Варадинов е бил осветлен като сътрудник на ДС през 2011 г. В картончето е записано, че той е роден на 6 януари 1950 г. Като дата на вербовката е посочено 7 април същата година, т. е. когато той е бил на 3 месеца и 1 ден. Това е едно от основанията, на които Върховният административен съд определя решението на Комисията по досиетата за неговото обявяване за агент като незаконосъобразно. На тази база той завежда дело срещу комисията и иска 36 000 лв. като компенсация за преживените стрес и огорчение. Със свое решение от 9 март т. г. Пловдивският административен съд признава иска му за основателен, но му присъжда само 5000 лв.

Варадинов е служил като офицер във Военноморския флот и армията в продължение на 22 години. През 1992 г. се пенсионирал. През 1999 г. е избран за кмет на родното си село Брестовица. В това си качество е проверяван от Комисията по досиетата и на 18 октомври 2011-а е обявен за агент с псевдоним Липа. Това се случва няколко дни пред местните избори преди 6 години, в които Варадинов се кандидатира отново. На този вот той получава само 49 гласа, след като през 1999-а за него са гласували 1240 души. В исковата си молба до съда той твърди, че това се дължи на огласяването на агентурното му минало.

Варадинов завежда дело, за да докаже, че решението, с което е осветлен, е незаконосъобразно. В началото на 2014-а Върховният административен съд се произнася в негова полза с аргумента, че комисията го е обявила за агент без нужните за това мотиви. Магистратите посочват, че едва ли е би могъл да бъде вербуван като 3-месечно бебе. В преписката изскача и друг документ, в който годината на присъединяването му към агентурния апарат е поправена на ръка на 1987, неизвестно от кого.

При нова проверка през 2015-а комисията отново обявява Варадинов за агент. За това решение той търси компенсация от 45 000, но в тази си част Административният съд в Пловдив отхвърля иска му, защото второто решение на комисията не е отменено заради закононарушения.

И двете страни имат опция да обжалват пред ВАС./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче