Секции

29 March 2024 11:18

Емил Кабаиванов: Вече сме част от проект на ЕК за създаване модел на управление на зелените екосистеми

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, в интервю за предаването „Часът на Карлово“ на Радио „Фокус“ Пловдив за поредното признание към дейността на общината.

Фокус: Г-н Кабаиванов, разкажете повече за признанието, което получавате от Европейската комисия и за проекта, в който сте включени?

Д-р Емил Кабаиванов: Ние вече сме част от един проект на ЕК, който обхваща 18 града от различни страни на ЕС. Това са Рим, Лайпциг, Осло, Хелзинки, Манчестър, Глазгоу, Дъблин. Този проект има за цел да създаде един модел на управление на зелените екосистеми на градовете на ЕС. За мен това е един изключително перспективен и приоритетен проект, защото той обхваща не само зелените площи, но и другите части на една екологична среда – това е пречистването на водите, на въздуха и др. След като този проект бъде приключен през 2018 година ние ще имаме един модел за това как европейските градове могат да поддържат устойчиви системи -екологични градски паркове и места за отдих, зеленина, пречистена вода и чист въздух. Модел как може да се живее нормално, екологично, за да има защо хората да дойдат от големия град в малко Карлово и да прекарат един ден повече на чист въздух в подножието на Стара планина, в един градски парк.

Фокус: Ще ви даде ли възможност този проект да ползвате допълнително финансиране по други европейски програми?

Д-р Емил Кабаиванов: Да. Приключването на този проект ще даде възможности за всеки един от изброените градове да кандидатства за конкретно финансиране за създаване и поддържане на такива устойчиви екосистеми.

Фокус: Има ли друг град от България, който е включен в тази програма на ЕС?

Д-р Емил Кабаиванов: Не, няма. Ние представяме нашата страна като малък, но пък чист град, със зеленина и сме мотивирани да се представим изключително достойно. В този проект сме заедно с Института за гората към БАН. И днес разговарях с директора на института доц. д-р Миглена Жиянски, която е доста ангажирана с този проект, както и аз. Дадохме си дума на следващата среща в Малта през юни да отправим официална покана заключителният форум по този проект, който ще е последната седмица на май 2018 година, да бъде именно в Карлово. Заявил съм и среща с министъра на околната среда и с други държавни институции, за да включим този форум в програмата за председателството на България на ЕС.

Фокус: И все пак, как се стигна дотам, че един малък град като Карлово да попадне сред тези 18 европейски града?

Д-р Емил Кабаиванов: С разговори, с малки крачки, с това, че прегърнахме идеята на Института по гората към БАН. Те бяха в Карлово на работна среща, града им хареса много. А и за да започнеш такъв проект освен заради прагматичните неща, идеята трябва да те грабне и емоционално. Явно сме си допаднали в това, за което ще работим. Мисля, че този проект е много приоритетен и ако той завърши успешно, в което съм убеден, това което сме направили може да се мултиплицира и в други български градове

Фокус: Какви дейности предстоят по проекта в най-скоро време?

Д-р Емил Кабаиванов: Ще се направи заснемате и обследване още през месец април. А другата седмица засилвам контактите с нашите колеги по проекта и с държавните институции. Защото мисля, че такъв проект не става без логистичната подкрепа на държавата. Искам да покажем на големите, утвърдени европейски градове, че при нас има какво да се види и има какво да научат от нас./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче