Секции

05 May 2024 00:41

Политолог: Коалиция между ГЕРБ и БСП става все по-невъзможна

Не е възможно, който спечели изборите да състави правителство на малцинството, поне в тази конфигурация. Може да се направи опит да се състави, по неведоми пътища може да се сглоби нещо, но то ще е нетрайно и крехко като конструкция. Това заяви политологът Калоян Методиев.

”Един от вариантите, ако искаме да имаме правителство е експертен кабинет. При така създалата се ситуация единствения възможен сценарии да има правителство, което да е стабилно и да изкара някакъв срок на годност, не казвам цял мандат, е широка коалиция между първите двама с резултати, която изглежда все по-малко вероятност. Това е единственият вариант, за да имаме нещо стабилно”, коментира политологът пред Канал 3.

”На третата седмица от кампанията можем да направим следния извод: Хората, които се явяват на дебатите са изключително ожесточени. Зрителите вече виждат за какви хора става въпрос. Те са подготвени медийно, могат да отстояват позиции, нахъсани са, знаят как да се държат публично. Представете си тази ситуация в Парламента, ако БСП е първа политическа сила и се опита да направи кабинет и ГЕРБ остане в опозиция или ГЕРБ е първа политическа сила и БСП остане в опозиция, която и да е от партиите ще ги разцепи буквално за броени седмици, ще ги постави в неудобна ситуация”, каза той.

”Върви се към вариант, в който коалиция между БСП и ГЕРБ става все по-невъзможна. След тази кампания, след тези обиди и заклинание, че по никакъв начин с БСП и ние с ГЕРБ няма да правим коалиция от двете страни – коалицията става все по невъзможна”, смята Калоян Методиев.

”Ако се състави тази коалиция на базата на взаимното отвращение в грандиозен компромис, в един момент трябва да се види как ще се представи цялото това нещо, защото могат да потънат всичките вкупом и да отвратят публиката от спектакъла”, прогнозира още той.

”И в предишното правителство властта беше непропорционална. Реформаторите държаха 8 министерства, въпреки че ако говорим за представителство трябваше да имат 2. Старта ГЕРБ я няма вече. Сега говори за коалиции, не говори за победа, която е склонна на компромиси, така че и Бойко Борисов си го каза, че иска да е министър-председател за трети път, така че по пътя на постигане на тази цел мисля, че той вече е осигурил и подкрепата и партньорите, ако е първа политическа сила. От една страна това са Обединените патриоти, които досега подкрепяха управлението, от друга страна Марешки очевидно изразява определени симпатии по отношение към ГЕРБ и персонално на Борисов. Реформаторите също, ако успят влязат ще подкрепят такова управление и ДОСТ са последния елемент, който от президентските избори изрази подкрепа за кандидатурата на ГЕРБ”, продължи с анализа си Методиев.

"Политологът прогнозира още напрежение покрай автобусите от Турция, което според него ще бъде използвано от патриотите. ”Това, което се случва в Холандия не е безобидно и очевидно режимът в Анкара е решил да стигне до крайност в намеренията си”, каза той.

”БСП се надява да направи резултата близък до 80-90 депутата, за да останат малко, които да намерят като коалиционен партньор. Единствените, на които могат да разчитат са Обединените патриоти. БСП заявиха, че с друга партия освен с патриотите не биха правили коалиция и че с другия партньор ДПС по никакъв начин няма да правят коалиция или опити за такава”, .

"ДПС е в тежка ситуация, то е стигматизирано, затова се опитва да промени този профил. Те тръгнаха по нов патриотичен профил, които е национален и в интерес на истината като програма, не се различава от тази на патриотите. Това е много рязък завой за ДПС", каза още Методиев.

"Валери Симеонов не веднъж е казал, че не се чувства удобно с БСП, нападал ги е много агресивно, докато Каракачанов си го каза, че могат и в ляво и в дясно с всички партии с изключение на етническите той ще участва в управлението", смята още той./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Успехът не е ключът към щастието. Щастието е ключа към успеха. Ако обичаш това, което правиш, ще бъдеш успешен.


Алберт Швайцер