Секции

28 March 2024 23:19

Президентът привика главния прокурор и шефове на служби

Държавният глава Румен Радев проведе на "Дондуков" 2 работно съвещание, в което участваха главният прокурор и ръководителите на службите за сигурност, посветено на провеждането на предсрочните парламентарни избори и на сигурността на страната. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

От пресслужбата обаче не дават повече информация.По-рано беше съобщено, че причина за срещата в 16 часа бяха усложнените отношения с Турция.

На "Дондуков" 2 в ранния следобед пристигнаха главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Пламен Узунов, председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Драгомир Димитров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

В края на миналата седмица президентът Румен Радев каза, че намесата на Турция в нашите избори е факт и тази намеса е абсолютно недопустима. Според него България трябва да развива силни добросъседски отношения с Турция.

"България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела", каза Радев и добави, че те се ползват с неговата безусловна подкрепа.

"Ние очакваме по-бързо решение от ЕС за гарантиране сигурността на всяка една държава. Искам да подчертая, че българските мюсюлмани са наши сънародници и трябва всички да работят за тях и да бъдат приобщавани към нашето общество - не капсулирани и хвърлени на проповедници, внесени отвън", коментира тогава Радев, припомня БГНЕС.

В края на миналата седмица Държавната агенция за национална сигурност изгони трима турски граждани от България, като им забрани да влизат у нас за срок от 5 години. Един от тях е главният секретар на валийството в Одрин Ибрахим Таранджъ.

След петъчната молитва в шуменската Томбул джамия, той е отведен от органите на реда в полицията, а после - изведен от страната. Причината е, че насаждал антибългарски настроения, което го прави заплаха за националната сигурност./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче