Секции

28 March 2024 19:41

Случаите със съмнение за морбили в Пловдив и региона са 8, като само 3 от тях са потвърдени

Към днешна дата случаите със съмнение за морбили в Пловдив и региона са 8, като само 3 от тях са потвърдени. Това каза проф. д-р Мариана Стойчева – Въртигова, началник на Инфекциозната клиника в УМБАЛ „Св. Георги“. Тя уточни, че четири от случаите касаят деца от квартал „Столипиново“, а останалите – две жени от пловдивските села Златитрап и Чешнегирово и техните деца. Пробите на доказаните случаи са изпратени в референтна лаборатория в Европа, която ще докаже от къде е дошла заразата, посочи проф. Стойчева.

Тя подчерта, че категорично няма данни за епидемия от морбили, но не може да се изключи и този вариант. Проф. Стойчева каза още, че противоепидемичните мерки, които са предприети, са навременни, но все още съществува опасност, тъй като почти всички от заболелите често пътуват до Германия или имат близък контакт с лица, ходещи до там. „Това е и причината личните лекари да не са ги обхванали“, допълни тя.

Само 100 от около общо 9000 деца в пловдивския квартал „Столипиново“ не са преминали през имунизация срещу морбили. Това каза Николай Чунчуков, кмет на район „Източен“, на чиято територия бяха регистрирани първите случаи на заразното заболяване. 100-те деца ще бъдат спешно ваксинирани срещу морбили. „По най-бързия начин тези деца ще бъдат идентифицирани чрез личните лекари. В най-кратки срокове от Министерство на здравеопазването ще направят информационна кампания, за да може по-лесно да се достигне до родителите, чиито деца не са имунизирани“, посочи Чунчуков. Той подчерта, че към настоящия момент няма притеснения и страх у хората, че ще се стигне до епидемия от морбили.

В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили. Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и се извършва селективна имунизация. От Здравната инспекция в Пловдив апелират към всички майки, които отказват да ваксинират децата си, да направят това, тъй като при 81 % от случаите на заболели от морбили деца те не са били имунизирани.

Съгласно българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с комбинирана ваксина срещу Морбили – Рубеола – Паротит (МРП), чието поставяне е задължително. За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години.

Заболяването морбили, известно още като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009-2010 година, с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая. Над 95% от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето – без данни за проведена имунизация./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче