Секции

24 April 2024 09:37

"Екзакта": Възможно е в следващия парламент да има шест формации

Възможно е в следващото Народно събрание да има шест политически формации, показва електоралната прогноза на "Екзакта рисърч груп", изготвена на базата на национално представително проучване, направено между 17 и 22 март сред 1000 пълнолетни българи в 91 населени места.

Според данните сред твърдо решилите да гласуват към 22 март 31,2% декларират подкрепа за ГЕРБ, 28,1% - за "БСП за България", 10,5% - за "Обединени патриоти", 7,6% - за ДПС, 6,5% - за "Воля", и 4% - за "Реформаторски блок-Глас народен". За "АБВ-Движение 21" биха гласували 2,6% от твърдо решилите да отидат до урните, за "Нова република" също 2,6%, за "Да, България" - 1,5%. "Не подкрепям никого" биха избрали 2,4%.

При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция, коментират социолозите и посочват, че ГЕРБ е партията, около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина около 1%. В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка, уточняват от "Екзакта".

Данните показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и БСП е съизмерима и висока. За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за "летящ старт" и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели, коментират анализатори.

Според тях най-вероятно третото място ще заемат "Обединените патриоти", а четвърти са ДПС. Пети са "Воля", а шестото място според данните е за "Реформаторски блок-Глас народен". "Воля" остава със сравнително мек електорат до последните дни на кампанията, което предполага възможност за динамика на резултата на тази партия и в двете посоки, отбелязват от "Екзакта". С резултат четири процента е по-вероятно "Реформаторски блок-Глас народен" да успее да запази шансовете си за участие в следващия парламент.

В последните дни на кампанията "Екзакта" регистрира мобилизация сред избирателите на "АБВ-Движение 21" и "Нова република". Този факт според социолозите оставя впечатлението, че тези формации биха могли да подобрят позициите си до деня на вота.

Данните ни не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на ДОСТ, уточняват от "Екзакта" и допълват, че електоратът на тази формация е трудно да бъде измерен с възможностите на демоскопските методи. В същото време социолозите отбелязват, че някои косвени индикатори ги насочват към хипотезата, че ДОСТ може да поднесе изненада в деня на вота.

Изследването е независимо от външно финансиране и е със средства на "Екзакта"./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче