Секции

13 August 2020 17:31

ДОСТ ще иска касиране на изборите

Партия ДОСТ ще поиска касиране на проведените парламентарни избори, веднага след обявяването на официалните резултати, обяви лидерът й Лютви Местан. От партията не признават изборите за честни и прозрачни и смятат, че вотът не е проведен в съответствие с Конституцията и Изборния кодекс.

Местан обяви, че внася сигнал до главния прокурор с искане за пълно разследване на събития по българо-турската граница, при които хора с двойно гражданство бяха спирани насила от влизане в България и упражняване на правото си на глас. От ДОСТ ще инициират и приемането на нова българска конституция.

Искането за касиране на вота от 26-ти март ще бъде отправено и за въвеждането на изискване за индивидуално попълване на декларация преди гласуване.

Лично Валери Симеонов от Патриотичния фронт признал, че това изискване е въведено след упражнен натиск върху членове на ЦИК с помощта на ГЕРБ и БСП, обясни Лютви Местан, и се позова на Наказателния кодекс.

От ДОСТ настояват за нови парламентарни избори и предупреждават, че в тяхно отсъствие и това на десните партии всеки от вариантите за правителство е опасен. "Какъвто и да е вариантът за съставяне на правителство, то ще бъде заложник или на фашистите в българската политика, или на Сараите", коментира Местан.

Той подкрепи резултатите от референдума за въвеждане на мажоритарна избирателна система, но с уговорка. "Изключителна илюзия е да се смята, че със смяна на избирателната система може да се промени политическата система и да се подобри нейното качество", обясни лидерът на ДОСТ.

От партията обявиха, че ще работят за провеждането на избори за Велико народно събрание и изработване на нова българска конституция./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Ще почивате ли през лятото на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче