Секции

13 August 2020 16:55

Борисов си избра дата! Правителството ще е готово за Гергьовден

За Гергьовден да бъде предложено ново редовно правителство от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това предвиждат плановете на победителите от извънредните парламентарни избори, твърди 24 часа.

Новоизбраното Народно събрание ще бъде свикано на 19 април, което е първата сряда след Великден -­ такива били намеренията както на парламентарните политически сили, така и на президента Румен Радев. Той вече обяви, че е готов максимално бързо да задейства процедурата по свикване на парламента и излъчване на ново редовно правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също не възнамерявал да се бави в съставянето на третия си кабинет. Във вторник и сряда той е в Малта за среща на ЕНП. Там би трябвало да получи съгласието на европейската десница, че може да се коалира с “Обединени патриоти”, в чийто състав е и “Атака”.

Борисов се прибира в София в четвъртък вечерта. Още за следващия ден са насрочени и първите му срещи за преговори по бъдещото правителство “Борисов 3”.

Първо лидерът на ГЕРБ ще разговаря със съпартийците си, а след това щели да започнат и совалки с потенциални партньори. Очаква се обаче всичко да е неофициално до началото на следващата седмица.

Междувременно Корнелия Нинова гарантира, че Борисов ще получи спокойствие да реди кабинет и да го внесе в НС.

Лидерите на ГЕРБ и БСП да преглътнат егото си и да съставят широко коалиционно правителство със или без патриотите, призова ги пък съпредседателят “Обединени патриоти” Валери Симеонов. Ден по-рано той постави ултиматум на Борисов да се намалят драстично секциите в Турция, за да преговарят за кабинет.

Още не е ясно кой ще удари първия парламентарен звънец, след като досегашната шефка на НС Цецка Цачева бе изхвърлена чрез преференции.

Доста партийци сочат зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов за естествен избор, но той е ангажиран с много обиколки в страната и чужбина. Вариант бил и Димитър Главчев, седнал в председателския стол по време на президентската кампания на Цачева. Най-актуалната версия е постът да се предложи на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който бе зам.-шеф на НС предния мандат и е приет добре и от ГЕРБ, и от БСП./БЛИЦ

Културен афиш
Изтегли си късметче