Секции

29 March 2024 02:08

Д-р Кабаиванов: Трябва ни управление на модерните десни принципи

Водещ: Председателят на СДС Божидар Лукарски подаде оставка. След заседание на Националния изпълнителен съвет ръководството на партията заяви, че заради изборните резултати подава оставка пред Националния съвет, който ще се състои на 4 април. На него ще бъде взето и решение за насрочване на национална отчетно-изборна конференция. Въпросът към д-р Емил Кабаиванов като заместник-председател на Съюза на демократичните сили е: защо „Реформаторският блок – Глас народен“ не успя да убеди избирателите?

Емил Кабаиванов: Въпросът е много логичен и отговорът обаче не е толкова елементарен и с няколко изречения. Причините не са една и две, аз ще кажа това, което мисля. Както днес съм го казвал пред моите колеги: Коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ не предложи тази кауза, която да вдигне на крак десния избирател и да го мотивира да даде своя глас за нас. Не му даде, не защото участниците, водачите на листи, кандидатите за народни представители не искаха да направят това, а защото, според мен, времето, в което ние се готвехме за изборите, беше кратко, повечето енергия отиде за организационни неща, някак си смятахме, че участието в управлението и това, което е направено в икономиката, образованието, здравеопазването е достатъчен аргумент, за да гласуват хората за нас, но оказа се, че не е така. Защото нито, първо, с изключение, разбира се, на доброто състояние на икономиката, за което Министерството на икономиката има своята заслуга и министърът, нашият председател господин Лукарски, но ние не предложихме тази перспектива на десния мислещ човек, умен човек, родолюбив човек, която перспектива да го накара мотивирано не само той да гласува за нас, но и да убеди своите приятели и роднини да ни подкрепят като истинска дясна, родолюбива формация.

Водещ: Три партии от старата десница се явиха на тези избори, не беше ли предопределен крайният резултат?

Емил Кабаиванов: До голяма степен от раздробяването на автентичната десница – да. Все пак ние месец-два преди кампанията и до самия й край сме имали някаква надежда, че десният избирател ще предпочете в по-голямата си част нас, отколкото другите две формации, оказа се, да, ние имаме три цяло и нещо процента, колегите от другите формации по-малко, но като цяло 350-400 хиляди избиратели, десни, които милеят за България, искат тя да се развива динамично, модерна, да бъде държава, която дава аргументи на хората, и млади, и стари да живеят и да работят тук, останаха без представителство. Това, за съжаление, е факт и затова е закономерна оставката на председателя и на ръководството.

Водещ: Д-р Кабаиванов, това разрояване вече се случва за N-ти път, дори вече не ги броим, в историята на СДС. И все преди избори, като се започне от СДС-та с тиретата, та се стигне до ДСБ – СДС, какво още трябва да се случи, за да се проумее, че тази мощна енергия, която през 1989 година изригна хората на улиците, се разпиля заради егоцентризма на определени личности?

Емил Кабаиванов: Така е. Да се върнем малко назад в историята, не много назад, разбира се. След загубата на изборите 2001 година последва едно разцепление в СДС, което за съжаление дойде от доскорошния председател Иван Костов, вече не помня дали преди или след това Софиянски, Бакарджиев и те се отделиха и стана така, че вместо да си вземе поуки от загубите през 2001-ва година СДС се разрои и намали своята мощ и привлекателност, та да стигнем до днес, а можеше да бъде по-друг начин. И как можеше да бъде по друг начин, пример дава унгарската десница, тяхното СДС – Фидес, което управлява трети мандат. Така можеше да бъде и в България. Разбира се, не абсолютизирам унгарския модел на дясно, но ако имахме силен и един СДС, нито НДСВ щеше да дойде, нито ГЕРБ да има след това, но това са реалностите, така се получи и сега ние като помъдрели хора трябва 2017 година след лошите резултати на тези избори да заработим за обединение на десницата. Мисля, че ща намерим вариант това да стане, в разговори, в преговори с колегите и най-важното е да предложим тази кауза на десния човек в България, десният родолюбец, който да каже: а, да тези хора се събраха, дават ни отново тази енергия, която липсваше. Говорим за политиката в нейния идеален вид, имам предвид като идеи, защото прекалено много прагматизъм навлезе в политиката, не може да се управлява само с договорки, аз на теб, ти на мен, без ценности, без идеи, такова управление, което гледаме последните 15 години на десния човек, защото ние сме друг тип хора, защото искаме да видим идеи, искаме кауза, която да ни грабне за сърцето и да тръгнем напред, това не може да продължава, ако искаме България да влезе в руслото на ускорено икономическо развитие.

Водещ: Каква би била ролята на СДС в тези процеси?

Емил Кабаиванов: Конструктивна. Ние ще бъдем един от политическите субекти, които ще търсим и ще работим за обединението, и вие ще чуете след Националния съвет. Имаме, разбира се, идеи и първи ходове, но днес няма да ги съобщя, нека да мине нашият Национален съвет във вторник, да обсъдим с колегите и ще видите, че имаме вече план, който следваме, за да стигнем следващите месеци до обединена силна и перспективна десница, която да даде перспектива и на България. Пак казах, стига с управление чрез договорки, управление, което е по интереси, в което липсват истинските идеи.

Водещ: Д-р Кабаиванов, вие запазвате идеите за Националния съвет, но нека да ви попитам, кои са основните принципи, които биха грабнали хората, които биха съставили една кауза?

Емил Кабаиванов: Да формулираш една кауза и тя да бъде приета от хората като такава не е лесно. Първо, теоретично има теоретици, политолози, социолози и политици, които можем да дадем като формулировка, но за да стигне тя до сърцето, особено на един изключително претенциозен избирател като десния, разбирате сама, че не е просто работа и не става веднага. Принципите са принципите на чистата политика, в която аз от там искам да започна: На мен ми додея последните 15 г. да гледам управление, сглобено заради съвпадения на интереси и договорки. Искам да видя управление, което е на принципи. Кои са принципите? Ускорено икономическо развитие, увеличено благосъстояние на гражданите, качествено и достъпно здравеопазване и образование, решаване на основния демографски въпрос, който е изключително остър и който ни създава мрачни предчувствия за това, какво ще представлява нашата държава България след 50 или след 100 г. Разбира се, тук влиза и борбата с корупцията, борбата за управление, което се прави на чисти принципи. Много може да се говори, но основното е това. И другото е, да стимулираме тези хора, които са предприемчиви, които са трудолюбиви, със своята си работа да бъдат богати, да създават работа и на други, като не им смъкваме по 2-3 кожи от гърба с данъци, с лицензионни режими и с административно обслужване, което не е за 3 или 7 дена, а е за 30 дена, или не дай си Боже – няколко месеца.

Водещ: Какви изводи Вие правите от тези избори и от предизборната кампания?

Емил Кабаиванов: Изключително безинтересни избори като съдържание на посланията. Програми, на които почти никой не обърна внимание, защото нямаше общо-взето какво да се види в тях истинско. Другото беше наддаване, кой колко ще обещае. Избори, в които статуквото победи и по-скоро страхът, че може да има някаква промяна на пластовете в политиката и в обществения живот, засега запази ГЕРБ с водеща позиция. Но пак казвам, след този начин на управление не би трябвало да продължава. Доста хора в България, които искат да има наистина управление, което е на модерните европейски десни принципи, съчетани, тук е много важно да кажа, съчетани с родолюбието и запазване, и пренасяне на ценностите на българското християнско общество за поколенията след нас – такова управление ни е необходимо. По-човешко, без да се големеят политиците, без да казват „аз давам това или онова“, защото нищо не дават, всичко идва от данъците ни. Нормално управление с по-малко грамадни джипове и страхотни охрани. Имаме нужда от управление с по-човешко лице. Ако си спомняте, за такова говорехме за началото на прехода 90-те години.

Водещ: Да, така е. Искахме политика с човешко лице.

Емил Кабаиванов: Да.

Водещ: Това беше дори мотото на първата кампания на Петър Стоянов.

Емил Кабаиванов: Да, да. Ето виждате, че пак имаме нужда от такова нещо, защото прекалено много великани се появиха в политиката, а пък България не е великан, нито ние живеем добре. Или да кажем живеем не така, както бихме желали.

Водещ: Доктор Кабаиванов, какво управление, какво правителство очаквате и как то ще окаже своето отражение върху работата на местната власт? Питам ви вече тук освен като политик и като кмет?

Емил Кабаиванов: Като кмет ще кажа следното – ние имаме необходимост от стабилност на централно ниво, защото най-малко аз винаги казвам в такива периоди като видя някой вече избран депутат или кандидат за министър, по-бързо сформирайте стабилно мнозинство и правителство, да има на кого да се оплачем и към кого да отправим нашите претенции. Това го казвам на шега, но то си е истина. Ние сме в средата на втория планов период, откакто сме членове на ЕС. Големите проекти сме ги депозирали в оперативните програми, чакаме резултати, за да започнем. Периодът е важен. От тази година зависи каква ще бъде усвояемостта на европейските пари, дали те ще достигнат до повече хора, дали ще достигнат до повече градове и села, дали ще решим повече проблеми на хората с тях или ще се забавим за това, че няма правителство или не може да се сформира. Нека се сформира мнозинство в парламента. То да излъчи управление и това управление да бъде отговорно. Може да управлява година, може да управлява две, може четири, това вече зависи от мнозинството и от качеството на Министерския съвет. А от това ще зависи доверието на българските граждани към парламента и към правителството.

Водещ: И в края на нашия разговор, да ви върна пак към новината на деня – оставката на ръководството на Съюза на демократичните сили и на неговия председател. Каква ще бъде по-нататък ръководната съдба на партията?

Емил Кабаиванов: Това че председателят подаде оставка е логичен акт. Спомнете си, че 2013 г., когато аз бях председател, също постъпих по този начин. В дясното няма уговорки. Няма „ако“, не си постигнал резултат – подаваш оставка. Във вторник ще имаме Национален съвет. На този Национален съвет ще определим дата на Националната конференция, която ще е отчетно-изборна, която ще избере председател и четирима заместник-председатели. Всеки от нас, имам предвид които сме в ръководството, ще вземе своето решение, дали ще се кандидатира. Убеден съм, че ще има коректна кампания вътрешна и накрая вероятно през месец май ще имаме избрани председател и заместник-председатели. Но ние няма да чакаме. През това време ръководството продължава да работи в оставка. И ще чуете нашите стъпки, които ще извървим, за да помогнем и да бъдем активен участник в процеса на дясното обединение.

Водещ: Как оценявате работата на вашия председател Божидар Лукарски?

Емил Кабаиванов: Това, дали и как оценявам, не е толкова важно. Ние сме колеги и в човешки план сме в добри отношения. Приятели сме в ръководството. Така е нормално да бъде. И не е нашата оценка най-обективната. Нормално. Работили сме добре. Сега оттук нататък резултатите не са тези, за които работихме, за които мечтаехме да бъдат. И затова е логично и председателят, и ръководството да сме в оставка. Конференцията ще покаже дали тези, които ще се кандидатират, имат доверието на нашите колеги от СДС.

Интервю на Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче