Секции

04 May 2024 19:40

Уникална изложба на великденски яйца гостува в Сопот

Уникална изложба ще гостува в Еснафа в Сопот от 3 април до 3 май 2017 г. Изложбата представя една специфична техника, с която са изписвани много интересни и красиви великденски яйца от Чепинския край. При нея с „писалка” и восък се нанасят върху яйцата прекрасни мотиви и композиции. Следва боядисването, по традиция с червена боя, но могат да се използват и други цветове.

Когато се отстрани восъка, грейват изрисуваните от майсторката орнаменти. В България тази техника е била разпространена в ограничени райони на страната – Велинградско, Ихтиманско, Самоковско, Етрополе. Освен в България, има съхранени традиции на тази техника и в други страни от Европа – Чехия, Украйна, Словакия, Унгария, Германия, Хърватска, Румъния.

Експонатите и таблата от изложбата представят восъчната техника за украса в България и Европа, както и нейното прилагане конкретно във Велинград и Ракитово. В изложбата са включени прекрасни образци на великденски писани яйца от страната и чужбина, с акцент на тези от Чепинския край. Представени са също различни обреди от Велинградско – Цветница, Великден и Гергьовден, в които определена роля играят великденските писани яйца.

Официалното откриване в Сопотския еснаф ще бъде на 3 април от 17.15 часа.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче