Секции

20 April 2024 06:53

Новина от Христо Бозуков: До края на седмицата започват изплащанията на субсидиите на земеделските производители

До края на тази седмица по график ще започне изплащането на субсидиите на земеделските производители. Това съобщи на откриването на Международната изложба „Природа, лов и риболов“ в Пловдив земеделският министър Христо Бозуков. Той каза, че вероятно заповедта за това ще бъде подписана утре, а кога ще бъдат раздадени парите, ще реши фонд "Земеделие", посочи Бозуков.

Всички браншови организации са добре дошли в Министерство на земеделието, но аз в митинги няма да участвам, категоричен бе министър Бозуков,. Той направи този коментар заради заканите на земеделци и тютюнопроизводители, че в петък ще блокират пътя към Министерство на земеделието, но няма да блокират пътя към Гърция.

На никого не съм отказал, ако трябва да дойдат да разговаряме. Практиката показа, че с разговори нещата се постигат и случват по-добре, отколкото с митинги и протести. Вчера също имаше среща, работна група, на която присъстваха и част от протестиращите, взеха се конкретни решения и затова се учудвам, какво още ще има, след като набелязахме мерки за решаването на проблемите. Но всеки си е свободен, все пак живеем в демократично общество, каза министърът.

Що се отнася до тютюнопроизводителите, също се учудвам за какво протестират, след като ние заложихме същите условия, които са заложени миналата година.

И доколкото имам информация решението миналата година беше посрещнато с аплодисменти. Тази година същите условия вече не ги удовлетворяват. Както знаете има три браншови организации в тютюнопроизводството. Двете са удовлетворени, едната не е. Колкото и да се старае човек, не може да угоди на всички, а ако успее да угоди на всички, се пораждат съмнения, подчерта Христо Бозуков.

Това са средства, които се получават за един референтен период върху определено количество продукция, която са предали и за която са получили необходимата цена - от 2007-2009 година. Те не се дават за производство, а за преориентиране - диверсификация. И се поставят едни такива неадекватни искания, че на някого му трябвали тези пари, за да направи сватба. Тези пари се дават за преориентиране. За мен тези искания са непонятни. Учудват ме някои искания.

Аз съм удовлетворен от вчерашната среща, защото самите производители поискаха да се направят строги проверки и посочиха някои изкривявания в плащания, неправомерни плащания и за биологичното, и за агробиологичното производство. За агроекологията има 14 млн. евро, затова тази мярка ще бъде отворена за всички, както по старата програма, така и за нови бенефициенти, за каквото стигнат парите. Стигна се до консенсус за това.

Що се отнася до Мярка 11 за биологичното производство, там нещата са по-сложни, действително и предишният екип на МЗХ казват, че има дефицит, така че при дефицит няма как да се отворят. Сега трябва да се намерят начини и средства да бъде отворена мярката. Вече са определени и ставките за различните видове производства, съобщи още ресорният министър.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Понякога да си добре възпитан означава просто да търпиш лошото възпитание на другите.


Хорас Джексън Браун