Секции

20 April 2024 02:09

Честит Ден на хумора и шегата

Днес, 1 април, отбелязваме Международния ден на хумора и шегата.

И тази година доста хора избират "телефонното прецакване", за да се пошегуват със свои близки за празника, разказа за БТА Бояна Попова, продуктов мениджър в компанията, която предлага телефонната закачка.

Статистиката сочи, че в последните три години т.нар. телефонни прецаквания са най-разпространения начин за шеговито отбелязване на 1 април. Причините за това са няколко - всички се хващат на шегата, евтино е и остава безценен спомен, за който се говори години наред, уточни Попова.

Има най-разнообразни телефонни шеги

Разработени са най-разнообразни телефонни шеги, подходящи за всички - мъже, жени, тийнейджъри. Определено има такива, които се харесват и поръчват много повече - например "Радио шега", "Влюбен" и др. Шегите с еротична тематика логично биват предпочитани, защото покриват по-широка аудитория - влюбени винаги има, споделя Попова.

Каква е историята на първоаприлските шеги?

Има предположения, че традицията на първоаприлските шеги датира от езически празник в древен Рим, посветен на богинята Хилария и наричан Ден на радостта. Фестивалът на Хилария, честван на 25 март, е бил включен в празниците на богинята майка Кибела - европейско съответствие на шумеро-акадските богини на плодородието Инана/Ищар. Денят на радостта в езически Рим се отличавал с особена разпуснатост, подигравки с магистрати, предизвикателни карнавални облекла, твърдят историците.

Счита се, че Денят на шегата в наши дни идва от средновековна Франция, когато през 1582 година Грегорианският календар премества новогодишния ден от 25 март на 1 януари. Тези, които продължавали да празнуват Нова година на 1 април, били третирани като "глупци".

Денят става международен празник в началото на 20 век, когато в страните от Западна Европа първоаприлските шеги придобиват свой национален колорит.

През 1970 г. Международната организация за радиоразпръскване (ОИРТ), която от 1993 г. става Европейски съюз за радио и телевизия, обявява 1 април за Международен ден на хумора и шегата по радиото като един вид предупреждение - никой да не се връзва на първоаприлските новинарски емисии./Източник: iwoman.bg

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче