Секции

25 April 2024 15:00

Генка Тодорова: Случаят с Копривщица показа, че ако сами не запазим историческата си памет, няма кой да помисли за нея

Случаят с Копривщица показа, че ако сами не запазим историческата си памет, няма кой да помисли за нея. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ – Пловдив Генка Тодорова, кмет на Клисура, в коментар на решението статутът на архитектурно-исторически резерват на Копривщица да бъде премахнат, взето на 17 март и отменено дни по-късно от Общинския съвет.

По думите й Копривщица трябва да си остане такава, каквато е била до днес. „Смятам за неоснователно искането да се промени статута на града. Копривщица винаги си е бил град-музей и според мен трябва да си остане такъв. Възможността за ново строителство ще развали фасадата на града. Копривщица е град със старинна възрожденска архитектура, която категорично трябва да се запази.

Ако има вероятност случаят с Копривщица да се пренесе на територията на града и ще се боря това да не се случи“, коментира Генка Тодорова. Тя подкрепи мнението на държавния глава ген. Румен Радев, че случая в Копривщица е покушение срещу националната памет и културното наследство на България./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче