Секции

19 March 2024 12:40

Ремонтират паметника на Левски в Карлово по повод предстоящите чествания(ВИДЕО)

На пресконференция кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов представи инвестиционната програма на общината за 2017 и 2018 година и проектите по Оперативни програми на Европейския съюз, които ще бъдат реализирани през тази и следващата година. Инвестиционната програма включва:

1. Реконструкция на паркинг в кв. 68 – до къща-музей „Васил Левски“.

2. Благоустрояване на междублоково пространство ж.к. 118 А на ул. „Ал. Стамболийски“, с локация в началото на улицата.

3. Реконструкция на улици в населените места: Кърнаре, Иганово, Бегунци, Пролом и град Клисура. В тези населени места ще има една улица, която ще бъде изцяло обновена и реконструирана.

4. Рехабилитация на общинска пътна мрежа – изкърпване на цялата пътна мрежа на територията на общината. Отделно за град Карлово и квартал Сушица са предвидени 120 000 лв. за ремонт на пътни и улични настилки.

5. Изграждане на осветление в квартали 6, 7 и 11 по плана на с. Ведраре. Което включва 6 жилищни блока, в които живее почти половината от населението в селото. В междублоковото пространство около тях няма осветление откакто са построени. За това средствата са осигурени и осветлението ще бъде готово в рамките на 45 дни.

6. Реконструкция на площад „Васил Левски“, което се извършва в момента.

7. Ремонт и реконструкция на стадион „Васил Левски“. На стадиона ще бъдат поставени около 800 нови седалки на трибуните. Ще бъде извършено укрепване на зрителските трибуни, хидроизолация на козирката на официалната трибуна, ремонт на помещенията в стадиона. Вече са ремонтирани съблекалните за гости и домакини, които се ползват не само от футболните отбори, но и от състезатели на други спортове. Ще бъде изградена предпазна ограда, каквито са изискванията на лицензионната комисия на БФС. Ще се реконструират входовете на стадиона с места за паркиране. Ще бъде изграден сектор за гости. Всичко ще бъде направено така, че стадиона да получи лиценз за провеждане на футболни срещи от Втора Професионална футболна лига.

8. Реставрация на паметника на Васил Левски, каквато не е имало в последните десетилетия. Реставрацията трябва да бъде приключена до 1 юли тази година.

За последните три обекта средствата са осигурени целево с Постановление на Министерски съвет.

Програмата е доста интензивна и до октомври месец трябва да приключи, информира д-р Кабаиванов.

Красен Краев – н-к отдел „Планиране и разработка на европейски програми“ в Община Карлово представи на пресконференцията оперативните програми на Европейския съюз, по които Общината е кандидатствала и има одобрени проекти. Те ще бъдат реализирани през тази и следващата година и за всички е осигурено финансиране. Сключени са договори за изпълнение по инвестиционните приоритети „Градска среда“ и „Образователна инфраструктура“.

ИП „Градска среда“ включва следните обекти: 1. Изграждане на пешеходна зона по ул. „Водопад“; 2. Реконструкция на улиците: „Тодор Каблешков“, „Тодор и Ана Пулеви“, „Александър Стамболийски“, „Дружба“, „Хан Аспарух“; 3. Междублоково пространство северно от бул. „Освобождение“ при бл. №20 и бл. №22 на ул. „Дружба“, бл. №39 и №37 на бул. „Освобождение“ и бл. №35 и бл. №37 на ул. „Меден дол“; Предблокови зелени пространства по ул. „Ал. Стамболийски“ №11, №19, №21, №23, №25, №27, №29, №31, №33, №35, №37, №41, №43, №45, №47, №54, №64, №62; 4. Ул. „Васил Левски“.

Инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура“ включва:

1. Изграждане на Център за работа с деца на улицата;

2. Пристрояване на Градска художествена галерия;

3. Реконструкция и модернизация на Исторически музей – Карлово;

4. Реконструкция и модернизация на НЧ „Васил Левски – 1861 г.“.

Инвестиционен приоритет „Образователна инфраструктура“ включва: Реконструкция и модернизация на сгради и прилежащ терен на училищата: СУ „Васил Левски“ начален и среден курс; СУ „Христо Проданов“ с ремонт и пускане в експлоатация на плувния басейн; ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Райно Попович“; детските градини: „Първи юни“, „Гина Кунчева“, „Васил Левски“, „Слънце“ в Карлово и кв. Сушица, „Зорница“, „Ана Козинарова“ в с. Розино.

По ОП „Развитие на Селските райони 2014-2020 г“ ще бъдат извършени:

1. Реконструкция и рехабилитация на водоснабдителната мрежа в населените маста: Слатина, Дъбене, Войнягово, Климент, Каравелово, Богдан, Ведраре, Васил Левски и град Клисура. Общата дължина на водопроводната мрежа по всички населени места е 22 759 км.

2. Реконструкция на отсечка от общински път гр. Карлово – с. Дъбене – с. Войнягово с обща дължина 9,200 км.

Кметът съобщи още, че заработи нов сайт за 180-та годишнина на Левски

На пресконферениця, организирана от Община Карлово бе представен информационен сайт „180 години безсмъртие“ – посветен на годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. На интернет адрес www.karlovo-levski.bg, който вече е действащ, потребителите могат да видят актуални новини, свързани с честването на годишнината, интервюта, програми и комитети. На сайта са публикувани имената на всички училища в страната и чужбина носещи името на Васил Левски.

Публикувани са имената на членовете на Националния комитет, Организационния комитет и Карловския инициативен комитет, които са сформирани във връзка с честването на бележитата дата. Банко Стоянов - създател и администратор на сайта, благодари на кмета д-р Емил Кабаиванов за възможността да работи по тази задача, и сподели че за него е чест тя да бъде реализирана.

„Сайтът е подготвен и осъществен с цел да бъде полезен за всички български граждани, както в страната така и в чужбина. Той ще продължи да бъде поддържан, най-малко до следващата 190-та годишнина от рождението на Апостола“, каза д-р Кабаиванов, който присъстваше на представянето.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче