Секции

25 April 2024 14:12

Стефан Филчев, къща музей „Иван Вазов“-Сопот: Българските общности зад граница имат нужда от срещи с родното в различните му форми

Българските общности зад граница имат нужда от срещи с родното в различните му форми. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Стефан Филчев, директор на къща музей „Иван Вазов“ в Сопот, който замина за Мадрид в навечерието на 3-ти март, за да изнесе уроци по родолюбие в някои от българските училища в Испания. „Българските училища в Испания са много и беше невъзможно да се обиколят всички.

Българската общност в Испания е огромна. Данните сочат, че между 200 000 и 300 000 са сънародниците ни там, тоест аз съм видял и съм се срещнал с много малка част от тях. По-възрастните хора, които доведоха дечицата си на срещите и уроците по история, бяха прехласнати и през цялото време слушаха със засилено внимание.

Явно е изключително силна носталгията по родината“, разказа Филчев. Той посочи, че емоцията е най-силната тръпка и най-силното впечатление от проведените уроци по родолюбие в българските училища. „Отговарях на много разностранни въпроси не само по конкретната тема за родолюбието, а и за мигрантската съдба, за ситуацията в България.

Те много се интересуват какво се случва в родината им, макар и да са напуснали пределите й. Децата от всички училища, които посетих, бяха се подготвили с различни рецитации и беше много приятно“, каза Филчев. Той добави, че много от българските деца не посещават българските съботно-неделни училища.

„Много деца не са обхванати. Причините са две. Много от родителите са приели, че Испания ще бъде тяхната родина, както и родината на децата им. Има и родители, които не изпращат децата си по друга причина. Животът в Испания е много е труден.

Децата участ в испански училища от понеделник до петък, а събота и неделя посещават български училища. Получава се голямо претоварване, но има и такива, които ходят, за да не забравят родния си език“, коментира Стефан Филчев./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче