Секции

27 April 2024 04:49

Д-р Камен Янков, ОДБХ Пловдив: Засега няма открити фрапиращи нарушения в областта при проверките на храните за Великден

Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив започна извънредни проверки за Великден и Гергьовден. Това съобщи за Радио „Фокус” Пловдив д-р Камен Янков, директор на дирекцията. Проверяват се обекти за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища и др..

Проверките се извършват и със съдействието на полиция и НАП. „До момента няма констатирани фрапиращи нарушения на територията на областта”, каза д-р Янков. Проверките са започнали от 5 април. По думите на д-р Янков засега са заловени само дребни нарушители – продавачи на яйца по пазарите, които нямат право да упражняват тази дейност, тъй като нямат регистриран търговски обект. Санкцията за това започва от 2000 лева.

Това са предимно възрастни жени, които отглеждат кокошки по домовете си. От Агенцията по храните напомнят, че яйцата трябва да имат задължително маркировка и да се продават пакетирани. Всички хранителни продукти трябва да имат маркировка със срок на годност, произход и условия на съхранение съгласно изискванията по нормативни документи.

„Проверки за месото все още не сме започнали в търговската мрежа”, каза д-р Янков. Засега се контролират само. Засега няма информация за внос на агнешко месо от други страни. От агенцията поддържат връзка за това с НАП и Митницата./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче