Секции

26 April 2024 02:50

Митрополит Николай: Ако победим злите навици с добри дела, то наистина ще поднесем палмова клонка на Господа

Ако победим злите навици с добри дела, то наистина ще поднесем палмова клонка на Господа. Но ще я извадим от сърцето си, което сме призовани да изпълним с добродетелите на вярата. Това каза в словото си митрополит Николай след празничната литургия за Цветница в храм „Св. Марина“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.

Владиката посочи, че на светите икони мъчениците се изобразяват с палмови клонки в ръце – символ на победата над страстите, над плътта. „Нека се опитаме на днешния празник да победим в себе си нещо лошо. Нашият век е век на обидчивостта, на егоизма, на гордостта, на крайното себелюбие.

И ето сега, ако ни е нанесена обида от някого, нека да му простим, да сдържим себе си, да оставим да утихме страстта на самолюбието. Днес в света се ширят плътските срасти, мнозина се намират във властта на Сатаната и в обятията греха. Трябва да победим тези страсти, да се предпазим от грях. Трябва да надвием съпътстващото ги безсърдечие, да ги надвием, макар с малки, но добри дела“, каза митрополит Николай.

Той призова всички вярващи да поднесат палмови клонки пред Господа като символ на победата над страстите в нас и да отворим сърцата и целия си живот за Него. „Тогава Господ ще ни утеши, ще ни приласкае, а душите ни ще бъдат живи вовеки веков“, добави митрополит Николай./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче