Секции

26 April 2024 04:17

Митрополит Николай: На Разпети петък трябва да се замислим върху най-несправедливата присъда в историята, произнесена от човека спрямо неговия създател

На Разпети петък трябва да се замислим върху най-несправедливата присъда в историята, произнесена от човека спрямо неговия създател – Господ Исус Христос. Човеците осъдиха на смърт своя промислител, изкупител и спасител. Това каза митрополит Николай пред събралите се десетки миряни в храм „Света Марина“ в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.

Митрополит Николай призова вярващите да преклонят коленете на душите и сърцата си пред Неговата света Плащаница, да приемат благодатта на Господа и това поклонение да бъде душеспасително за здраве и душевно спасение.

Миряните изпълват храм „Света Марина“ в Пловдив в този час, като се покланят пред светата Плащаница, поставят цветя върху нея, носят и яйца. След тиха молитва всички минават под поставената в храма маса, наречена ковуклия.

Митрополит Николай прикани миряните да се присъединят тази вечер от 19:00 часа и към Опелото Христово. „След като извършим Опелото, мислено и духовно ще пресъздадем погребалната процесия, като извършим молитвено литийно шествие около храма и Митрополията.

Ще положим светата Плащаница върху светия Престол в светия Олтар и с това ще пресъздадем погребението на нашия Господ“, каза владиката. „Бъдете с Господа в тези благодатни часове. Следвайте Господ – пътя, истината и живота. Във всички години живейте с благодатния живот на Църквата.

Пожелавам ви в пълнота да изживеете радостта от преславното и спасително Възкресение на Господа и Спасителя наш – Исус Христос“, завърши митрополит Николай./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има две житейски правила. Правило 1: не се тревожи за дреболии. Правило 2: всички неща са дреболии.


Фридрих Ницше