Секции

29 March 2024 13:49

"Дом на ужасите": Упоен мъж прехвърлил имоти на незаконен хоспис

Незаконен дом за възрастни хора в Елин Пелин е бил затворен заради съмнения, че някои от пациентите са били упоявани, съобщи за Дарик говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Разследването продължило с дни, а задържани по случая са двама души – управителят на дома и пoлицaй oт cтoличнoтo 9-o PΠУ, ĸoйтo давал информация дали cтapите хора имaт живи poднини, както и за имотното състояние на настанените в дома възрастни хора. Очаква се съдът в Елин Пелин да се произнесе за мерките им за неотклонение.

В момента на акцията, която се е провела по-рано тази седмица, в "дома на ужасите" са живели 26-ма души. Oт 2016 година досега тaм ca пoчинaли 9 души.

По думите на Румяна Арнаудова домът за възрастни хора в Елин Пелин няма статут на хоспис, а заради законодателен пропуск дори не е подлежал на проверки от държавните органи.

"Това е дом за възрастни хора, - така са го представили пред държавните органи - който заради законодателен пропуск от 2011 година реално не подлежи на контрол от която и да е държавна институция - нито РЗИ, нито Агенцията по безопасност на храните, нито никой", каза Арнаудова.

В този незаконен хоспис или дом за възрастни хора, който не подлежи на никакъв контрол, се оказа, че има настанени 26 души.

На 3 април е бил подаден сигнал на 112 от възрастен човек, който казал, че го държат против волята му в еди-кой си дом в Елин Пелин. Съобщавил, че тъй като го упояват с медикаменти, е воден някъде да подписва документи, които не разбира.

Веднага на сигнала се отзовал екип на полицейското управление в Елин Пелин и установил, че сградата е заключена. Докато полицаите се опитвали да влязат в дома, се появил човек, който се представил като охранител и попитал какъв е проблемът.

Полицаите обяснили, че имат сигнал за противозаконно държан човек. След това така представителят се като охранител казал, че е техен колега - полицай от 9-то районно управление на МВР в София. Униформените служители от Елин Пелин успели да влязат в дома и да разговорят с възрастния човек, подал сигнала - Димитър Чешмеджиев от Поморие. Оказва, че той е бил задържан, заключван. Бил е държан заключен в една от стаите на дома, не е бил връзван, каза Арнаудова по повод медийни публикации.

Говорителят на главния прокурор съобщи, че Чешмеджиев е подписал пълномощно, с което е упълномощил хората от дома да се разпореждат с имотите и банковите му сметки.

"Установихме също така, че е воден пред нотариус в София, където в нотариална кантора е подписал някакви документи. Нашето разследване се добра до тези документи, които представляват две пълномощни", каза Арнаудова. Едното пълномощно било дадено, за да се разпореждат с имотите му, а другото - с банковите му сметки.

Оказало се също така, че има изповядана сделка на 31 март в Поморие, като пред нотариус в Поморие са прехвърлени имотите на Чешмеджиев на дома, в който той е бил настанен, каза Арнаудова.

До момента с обвинения са две лица - пoлицaй oт cтoличнoтo 9-o PΠУ и управителя на дома, като по думите на Румяна Арнаудова предстои да бъдат повдигнати обвинения и на лекарката от дома - Йopдaнĸa Heфepoвa. Издирват се още лица, каза още говорителят на главния прокурор./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче