Секции

19 April 2024 11:27

Благодатният огън слезе в Йерусалим

Благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим, йерусалимският патриарх Теофил III изнесе от параклиса огъня.

И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Вярващи от много страни са дошли днес в храма на Гроба Господен в Ерусалим.

Храмът на Гроба Господен, издигнат според преданието на мястото, където е бил погребан Исус Христос, побира над 10 000 души. До слизането на Благодатния огън вярващите остават в храма от три до пет часа и още няколко по време на службата след това. Първи се запалват кандилото и 33 свещи, за годините на земния живот на Исус Христос.

Отбелязва се, че Благодатният огън никога на причинява пожар. Първите минути той не причинява и изгаряния - вярващите символично се измиват с него, дори са известни случаи на изцеляване на рани по тялото.

За да се пресекат опитите за спекулация по истинността на слизането на Благодатния огън, има специален надзор за случващото се в храма.

Кувуклия - параклисът в центъра на храма, който скрива непосредствено пещерата на Гроба Господен, където се намира силно почитаната от всички християни плоча, под която е било мястото на погребението на Исус Христос, се проверява предварително. В него не трябва да има нищо, което би могло да предизвика запалване.

Досега никой не успял да разкрие чудото на слизането на Благодатния огън въпреки многобройните опити./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче