Секции

26 April 2024 11:54

Празничната магия на Великден в Баня!

Музикално-танцовата традиция в Карловския край спада към един изключително интересен преходен микрорегион между Западното и Източното Средногорие с характерен изпълнителски диалект. Фолклорният танц, като двигателно проявление на културата там също има свой собствен облик. Географското разположение на региона дава отражение и върху оформянето на местен тракийско-средногорски танцов репертоар.

Традиционните хорà се делят на два основни вида – прави и повърнати (криви). Най-разпространени в Карловско са пролетните обредни и празнични хорà на песен, изпълнявани от Лазаровден до Гергьовден и в неделни дни през Великите пости. Това са т. нар. „слядни” хорà, които постепенно са загубили своята обредност и в много селища те са добили функция на празнично мегданско хоро, при което играят и мъжете. Хорà от този тип се срещат в много карловски села. Особено интересни по структура са пролетните хорà на песен в Баня.Те се изпълняват на Лазаровден, през трите дни на Великден и Гергьовден.

В Баня се играе типичното хоро „На Лазар” или „Баненски Лазар”. Баненският Лазар се отличава със своята оригинална танцова форма. Играещите се залавят „на прашки“, певиците се подреждат в края на хорото, „на опашката” и пеят на две групи с отпяване, а мъжете водят отпред „на пръта”.

На Лазаровден са познати песните „Майка Енке кае”, „Запалила съй София” „Сиви бели гълъби” и др. Мои информатори от Баня разказват, че лазарското хоро се играе на Лазаровден, на Цветница, през трите дни на Великден и ако Гергьовден е наблизо тогава ще се „изпрати”. Има специален момент на „изпращане” на Лазара със следната песен:

„Отиде си Лазара, Димиро льо, Бояно

тичъй, мъри, стигни гу

ей го долу под селу

дай му паръ, върни гу”

Неслучайно през 2010 г. групата за изворен фолклор при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1914 г.“ – гр. Баня беше вписана в националната представителена листа на елементи на нематериалното културно наследство към системата „Живи човешки съкровища – България“. Това е единствената кандидатура от Пловдивска област, вписана в националния регистър (категория „Обредно танцуване и детски игри“), която представя местни пролетни хорà на песен като жизнени практики, които показват старата танцова традиция на Лазаровден, Великден и Гергьовден.

Благодарение на читалищните радетели, на изпълнителите, които все още носят старинния музикален и танцов диалект, с експертното съдействие на специалистите, това богатство на фолклорната култура ще се съхранява и опазва, за да се предава на идните поколения с необходимите знания за нея.

В празника взеха участие:

ДЕЦАТА ОТ ДГ „ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ”

ДФФ „ЗОРНИЦА”

КЛУБ ЗА НАРОДНИ ТАНЦИ "ТРАКИЙКА"

ГРУПА ЗА ИЗВОРЕН ФОЛКЛОР

Фолклорен ансамбъл "Розова долина"-Карлово

Благодарности на всички участници и на тези жени,които се хванаха на Баненския Лазар, за да може да продължим традицията и да се запази Живото съкровище на гр.Баня, пишат до Карлово ТВ от читалището.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче