Секции

11 May 2024 05:51

Неочакван обрат: Целият съдийски състав си даде отвод по делото срещу кмета на Карлово!(ВИДЕО)

Целият съдийски състав заедно със съдебните заседатели си дадоха днес отвод по делото срещу кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Съдия Анна Донкова – Куртова хвърли ръкавицата, като в последния момент, точно преди пледоариите на зам. – окръжния прокурор на Пловдив Галина Андревева, и точно преди да се произнесе присъда, заяви, че всички в този съдебен състав се оттеглят и процесът започва отначало.

Причината: Според съдебния състав гражданите може да си помислят, че съдът е пристрастен към градоначалника, защото заради рушаща се и опасна сграда на съда в подбалканския град, Кабаиванов е съдействал за осигуряване на безопасно място, в което да се настанят магистратите. Тоест, магистратите смятат, че има конфликт на интереси, което според адвокатите на обвиняемия не е така.

„Това е нелогично. Висшият съдебен съвет е търсил Кабаиванов като стопанин на града с молба той да посочи сграда, която може да се ползва. Кметът е посочил не общинска, а държавна такава. Това е помещение в местния техникум. Не кметът, а областният управител може да се разпорежда с нея, контрираха адвокатите на Кабаиванов- Дафчев и Попчев.

В крайна сметка и прокурор Галина Андреева заяви, че е била готова днес с пледоариите и че не е очаквала такъв развой на събитията. Ако и останалите съдии си дадат отвод по това дело, както се очаква, тогава процесът ще бъде гледан в Пловдив.

Делото срещу кмета на Карлово започна преди повече от година и половина. Обвинението гласи, че в периода 24.04.2013 г. до 30.04.2014 г. в Карлово в качеството си на длъжностно лице – кмет на общината, е присвоил чужди пари в големи размери – общо 26 984 лв., собственост на община Карлово, получени от нея по сключен между МОСВ и Община Карлово договор за безвъзмездна финансова помощ, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕО, връчени му в това му качество и поверени му да ги пази и управлява, като присвоените средства са предоставени на българската държава от ЕС. До момента Кабаиванов категорично отрича да има вина.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче