Секции

20 April 2024 11:38

Стефан Филчев: Общините в България трябва да гледат на музеите като на партньори в мисията за съхраняване на културата и народната памет

Общините в България трябва да гледат на музеите като на партньори в мисията за съхраняване на културата и народната памет. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Стефан Филчев, директор на къща музей „Иван Вазов“ в Сопот.

По думите му към днешна дата взаимоотношенията между българските музеи и общини са сложни. „В по-голямата си част музеите носят много приходи и е изключително недалновидно която и да е община в България да посяга на средствата на собствения си музей, привличащ посетители в собствения град и в собствената си община. Това е болезнена тема в цяла България.

Надявам се да има развитие по тези въпроси и кметовете на общини да гледат на музеите като на добри партньори. Само това е начинът да просперират нашите градове. Все пак когато идват туристи в страната, музеите са първото нещо, което им се показва“, коментира Стефан Филчев.

Той посочи, че за да могат музеите да се развиват, те трябва да инвестират и да реинвестират, да обогатяват, да предлагат нови атракции и да разкриват нови обекти. „Музеите са натоварени изключително много.

Те постоянно инвестират средства. Директорите на музеи нямат претенции общините да участват в този процес, но поне да не пречат за осъществяването му, да не взимат средствата, които получаваме от приходите си. Това е голямата борба.

И сега отново културата не е приоритет на нито една политическа сила. Отново музеите ще просят средства, отново музейните работници ще бъдат на дъното. Свикнали сме с това нещо, а няма нищо по-лошо от свикването“, посочи Стефан Филчев./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче