Секции

28 March 2024 17:18

Нинова: Не успяхме да спечелим изборите, но състезанието не е приключило

Не успяхме да спечелим Избори 2017, но състезанието не е приключило, намираме се на полувремето, каза председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова в речта си при откриването на 44-то Народно събрание. Продължаваме промяната и тя ще стане, заяви Нинова.

Тя посочи, че в политиката има управляващи и опозиция, има и правила, и морал. Ние сме опозиция в 44-то НС и политическа и управленска алтернатива на ГЕРБ, заяви Нинова. Близо един милион вярват, че "БСП за България" носи промяна, каза тя и добави: "Няма да ви предадем в 44-то НС".

Нинова открои обаче теми, по които трябва да се търси национално съгласие. Най-важното е да защитим националния интерес на България - гарантиране на суверенитета и националната сигурност и обединен и силен ЕС, посочи тя. По думите й българското председателство на ЕС трябва да бъде общ приоритет. Нашата отговорност ще бъде да преведем ЕС през трудностите, които предстоят, коментира Нинова.

Нинова отбеляза, че по време на българското председателство на ЕС ще започне и фактическото напускане на Великобритания и България трябва да защити интересите на своите сънародници, които учат, работят и живеят в Обединеното кралство.

Проведеният в Турция референдум е решение на турския народ, ние не се месим във вътрешните работи на други държави, но също така трябва категорично да заявим, че няма да допуснем и други държави да се месят в нашите вътрешни дела, както и че сме за това където и да е по света да се спазват демократичните принципи, да се зачитат правата на гражданите и свободата на словото, коментира Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП призова за национално съгласие и по демографската криза.

Тя посочи, че ще подкрепят увеличение на учителските заплати, но само това няма да реши проблемите в образованието и затова ще внесат промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Според Нинова най-сериозни са различията с ГЕРБ в политиката по доходите и борбата с бедността и в здравеопазването.

На вашето предложение за 200 лева минимална пенсия внасяме алтернативно предложение - преизчисляване на всички пенсии със средния осигурителен доход за 2013 г., заяви лидерът на БСП. По думите й това ще струва 800 млн. лева и е възможна политика.

За компенсиране на доходите с увеличението на цените предлагаме да се преразгледа минимално гарантираният доход, който не е променян от 2009 г. и е 65 лева, каза Нинова.

От "БСП за България" предлагат да се създаде временна анкетна комисия, която да събере информация от цялата страна и да предложи законодателни промени.

Тази седмица внасяме закон за храните, закон за държавните и общински предприятия и искане за изслушване на КЕВР, посочи председателят на БСП. Тя посочи, че ще предложат заплатите на депутатите да се замразят към задна дата - края на 43-то НС. За нас това е солидарност и съпричастност с българските граждани и личен пример, коментира Нинова.

Според нея голямото предизвикателство е да се изправят срещу паралелната държава и да променят порочния модел на прехода.

Лидерът на БСП поздрави новоизбраните депутати и им пожела всички да работят така, че да оправдаят положената клетва./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче