Храната е не само средство за живот, но и средство за смърт.


Плутарх

Искате да намалите риска от рак и сърдечно заболяване, ето какво трябва да направите

Искате да живеете по-дълго? Да намалите риска от рак и сърдечно заболяване? Тогава ходете на работа с колело, съветват учени, цитирани от ВВС.

Най-голямото изследване в тази област свърза използването на велосипеда с намаляването наполовина на риска от рак и сърдечно заболяване. Петгодишното изследване сред 250 000 британци показало още, че ходенето също има известни предимства пред седенето в градския транспорт или пътуването с кола.

Учените в Глазгоу смятат, че пътуването с велосипед не изисква усилия на волята, след като стане част от работната рутина за разлика от посещаването на фитнес залата. Петгодишното изследване направило сравнение между хора, които водели активен начин на живот с участници в предимно заседнало положение.

2430 участници в изследването починали, 3748 били диагностицирани с рак, а 1110 имали сърдечни проблеми. Но по време на изследването хората, които карали редовно колело, намалили риска си от смърт от всяко едно заболяване с 41%, от рак – с 45%, а от сърдечно заболяване – с 46%.

Велосипедистите изминавали средно 48 км на седмица, но колкото повече карали колело, толкова по-голяма била ползата за здравето им. Ходенето намалило шанса за развиване на сърдечно заболяване, но ползата била най-голяма при хората, които извървявали повече от 9 километра на седмица.

“Това е ясно доказателство, че хората, които водят активен живот, най-вече карат велосипед, са изложени на по-малък риск“, казва д-р Джейсън Джил от университета в Глазгоу. Хората, които комбинирали каране на колело с градски транспорт, когато отивали на работа, също подобрявали здравето си.

Смята се, че карането на колело е по-добро от ходенето, защото е по-дълго и по-интензивно. „Не е необходимо да ставате член на фитнес зала или да бягате в маратон. Всичко, което ви разгорещява или ви оставя без дъх – независимо дали е каране на колело до работата ви ил малко домакинска работа, помага да постигнете промяна“, казва Клеър Хайд от Cancer Research UK./БЛИЦ

 

Новини от региона:

Трети международен фестивал „Виа Траяна” събра стотици българи в Хисар(ВИДЕО)

Вижте свободните работни места в региона на Карлово

Ученици от СУ “Христо Проданов” откриха изложба от художествени произведения

Актьорът Александър Сано учи карловските младежи как да шофират внимателно

Ето как в „Проданов” отбелязаха Деня на земята

Млад карловец шофира дрогиран, арестуваха го

Напрежение в Карловския съд: Кметът на Дъбене съди Тодор Тодоров за прегазен крак, бизнесменът отрича(ВИДЕО)

Още...

Днес Ви питаме:

Спазихте ли великденските пости?

Благодарим Ви за гласуването

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив