Секции

16 April 2024 12:13

Полк. Деян Дешков: Тази година участвахме активно за отстраняване на последиците от тежката зима в района на Карлово и Казанлък

Заместник – командирът на 61 Стрямска механизирана бригада полковник Деян Дешков, в интервю за предаването „За славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България” на Радио „Фокус” Пловдив.

Фокус: Кога е създадена 61 Стрямска механизирана бригада и чии бойни традиции е онаследила?

Полковник Деян Дешков: 61-ва механизирана бригада е създадена на 02 октомври 1992 година със заповед на министъра на отбраната на Република България. Тогава се формират управлението на бригадата и 1-ви механизиран батальон. На 19 ноември 1998 година на 61-ва механизирана бригада е присвоено наименованието Стрямска механизирана бригада, като наследник на бойните традиции на 28-ми Стремски полк, 21-ви Средногорски полк и 11-та танкова бригада. Съответно историята на гарнизон Карлово започва през 1904 година в реда, който споменах – Стремските, Средногорските и 11 танкова бригада, която тя наследява и до ден днешен носи името и бойните традиции.

Фокус: А какви са мисиите, в които участва бригадата?

Полковник Деян Дешков: Говорейки за мисии основно в смисъла, който българските въоръжените сили влагат, те са три. Това са отбрана, подкрепа на международния мир и сигурност и принос към националната сигурност в мирно време. За подкрепа на международния мир и сигурност в настоящия момент бригадата участва с една група за охрана в Кандахар, която е от състава на Втори батальон и започна подготовката на друга група за Кандахар, която ще смени тази, която е в момента, с личен състав основно от Трети механизиран батальон в бригадата.

Фокус: Кога се връща настоящата група?

Полковник Деян Дешков: Точна дата не мога да кажа, но ще е месец август. Там в момента задачите се изпълняват нормално, съгласно всички изисквания. Наличният състав не среща трудности.

Фокус: Винаги съм се питала каква е мотивацията на жените, които участват в тези мисии?

Полковник Деян Дешков: Ние не разделяме военнослужещите на жени и мъже. За нас те са военнослужещи, без значение от пола. Те или изпълняват, или не изпълняват задачите си. За нашите военнослужещи там със сигурност можем да кажем, че ги изпълняват и ние се гордеем с това.

Фокус: Каква е мотивацията на хората ви на мисия като цяло тогава?

Полковник Деян Дешков: Мотивацията е доста висока, а подборът на състава е доста сериозен, от голяма маса личен състав. Хората, които изпращаме, виждат целта на мисията и се срещат очи в очи с тези, които пазят. Затова бих казал, че тяхната мотивация е доста сериозна.

Фокус: Знаем, че вие поддържате една много добра връзка с местното население и местните власти и ежедневно сте в помощ при трудни и кризисни ситуации. Как става това?

Полковник Деян Дешков: Взаимовръзката ни с местната власт е в две направления. Едното е по бедствия и аварии – те ни търсят и ние оказваме съдействие. Тази година участвахме доста активно за отстраняване на сериозните последици от тежките зимни условия в района на Карлово и Казанлък. Разчиствахме пътища и извличахме аварирала техника. По отношение на другото направление – за честване национални празници и годишнини ние участваме ръка за ръка с местната власт в отбелязването им.

Фокус: Доста често търсите и загубили се хора в Балкана?

Полковник Деян Дешков: Търсенето на загубили се не е в задачите и задълженията ни, но армията е за това да помогне на населението. Така, че щом от нас се иска помощ, ние сме насреща.

Фокус: Разбирам, че имате нов флаг и нови униформи и май, сте първите от Българската армия, които ги получават. Така ли е?

Полковник Деян Дешков: Униформите ни наистина са нови за нас. Започна получаването им още от миналата седмица. Раздадени са на първите 80 човека, тези, които ще участват в парада на 6 май. Тепърва, като се видим и ги поносим някой и друг месец, ще си кажем мнението за тях. Но моделът е наистина нов и предполага по-голямо удобство и функционалност. И като модел, и като разцветка няма нищо общо със старите.

Фокус: От колко години не сте получавали нови униформи?

Полковник Деян Дешков: Повече от 10 години може би не сме получавали нови униформи и смятам, че сме едни от първите, но не знам дали сме единствените.

Фокус: Какво ще кажете за флага?

Полковник Деян Дешков: Флагът на бригадата също е нов, но има разлика между флаг и бойно знаме. Бойното знаме е едно и единствено, бригадата го е получила от създаването си, то не е променено и няма да бъде. А когато говорим за флаг, той е представителен, той се развява дори и там, където има и един представител на бригадата. Това е нова стъпка и до момента не е било традиция и за бригадата, и за останалите формирования. Надяваме се да бъдем последвани и от останалите. Флагът се основава най-вече на хералдиката и на традициите, заложени на бригадата от нейните предшественици, а и задачите, които тя изпълнява в момента. Всеки ще може да вижда флага движещ се зад бойното знаме в нашите редове, или веещ се на пилона, редом до националния флаг при нас в бригадата. Флагът беше разработен в София, от група хералдисти. Той мина през нас за одобрение, а общината ни съдейства за изработването с финансови средства./Интервю на радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче