Секции

25 April 2024 06:52

Туристическия маршрут „По стъпките на Вазов и неговите герои“ предлага разходка в историята на града

Фокус: Г-н Филчев, къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот е посещавана ежегодно от хиляди туристи. Те могат да се потопят в автентична атмосфера чрез атрактивния туристически маршрут „По стъпките на Вазов и неговите герои“. Нека да разкрием подробности и да разкажем малко повече за този маршрут. С какво той успява да привлече толкова много посетители и туристи в Сопот?

Стефан Филчев: Очарованието на Възрожденски Сопот, както ние наричаме нашия град, на първо място безспорно се дължи на факта, че тук е роден Иван Вазов – народният и обичан поет, Патриархът на българската литература. Като притегателен обект за посещение на туристи от цяла България и от всички възрастови категории е родната къща-музей на Иван Вазов, която е възстановена след опожаряването на целия град, включително и на къщата на поета, през 1877 година. Тя е възстановена и открита от цар Борис III на 6 юни 1935 година. Може да твърдим, че това е началния момент на развитието на музейното дело в Сопот.

До преди 4-5 години посетителите на нашия град имаха възможност да се докоснат единствено до родния дом на Иван Вазов. Там те могат да видят уредбата на къщата и една експозиционна зала, която ние непрекъснато модернизираме и която разказва за живота и творчеството на най-великия български писател. Ние се стремим да запазваме ида съхраняваме атмосферата на онези времена. Атмосфера, която дава на България не само Иван Вазов, а неговия достоен род – неговите братя и сестри, от които всеки сам по себе си много достоен българин. С идеята да покажем, че Сопот има много богато културно-историческо наследство, преди 3 години ние създадохме нашия културно-познавателен маршрут „По стъпките на Вазов и на неговите герои“.

Това стана благодарение на далновидността на Общинския съвет, който реши, че наистина това е пътя за развитието на Сопот като културна и туристическа дестинация. Музеят започна да стопанисва и други обекти от това богато наследство на Сопот. Освен къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот, в туристическия маршрут е включено и Девическото училище – една от емблемите на града като архитектурна и историческа стойност. Ние го наричаме Радиното училище, защото е свързано с Вазовия роман „Под игото“. С удоволствие показваме на нашите посетители стаята на Рада Госпожина и как се е развивало просветното дело. Училището разполага с 4 експозиции. Имаме една прекрасна изложба от графики на пременницата на Вазов – Бинка Вазова.

Може да се види и Учителската стая на Рада. За подсилване на усета за връщане в миналото, посетителите на Радиното училище имат възможност да се докоснат до възрожденските методи на писане и учене – пишат на пясък, пишат с калеми и с мастило. Това наистина ги впечатлява. От Радиното училище посетителите на Сопот се връщат още по-назад във времето чрез следващата точка в културно-познавателния маршрут „По стъпките на Вазов и неговите герои“ – Девическия метох. Той е свързан с една от най-старите запазени сгради в Сопот, пощадена от опожаряванията. В Девическият манастир или метох посетителите ще видят най-старата лоза не само в България, а и в Югоизточна Европа.

Ще видят също една прекрасно запазена сграда, която е паметник на културата от национално значение. И още по-назад във времето, вече към 14-ти век, ще видят една вградена, вкопана в земята църква – „Въведение Богородично“ с уникална за България икона. Тук е било и скривалището на Апостола. Той е използвал този манастир като свое убежище. Не е тайна, че много от игуменките на манастира са спомагали неговата дейност. Точно в този контекст, за който говоря, е и една от най-красивите църкви в България – „Св. Св. апостоли Петър и Павел“. Тя е изключителна като архитектура както във външен аспект, така и вътре. Винаги когато идват посетители, освен че се радват на нейната красота, те виждат и невероятните капители, които са уникални за България. Всичко, за което говоря, е свързано с Вазов, защото той описва тези обекти в най-емблематичния български роман „Под игото“.

Пътешествието на нашите посетители продължава само след един завой, след пл. „Възраждане“, в Етнографския занаятчийски център – „Сопотски еснафь“, който също се стопанисва от нашия музей. Там в две възрожденски къщи ние показваме бита на едновремешните сопотненци, уредбата на селски дом с типичните за времето експозиции – с маза, със соба, с тъкачно помещение. Там са и работилниците на майсторите от Сопотския занаятчийски еснаф. Точно там правим и ежегодни национални пленери по различни занаяти. Тази година ще има внушителен пленер на тема „Ножът“.

Там показваме и уредба на градски тип къща. Едно от любимите места на посетителите стана откритото през миналата година ретро кафе „Централь“, където ние ги потапяме в една атмосфера от преди 100 лета. Тук те могат да пият кафе на пясък, да дегустират типични за нашия регион напитки, да се насладят на една наистина неповторима атмосфера и да се облекат в ретро облекла. За да могат да си поемат дъх ги отвеждаме към една друга интересна зона на Сопот – това е зоната на манастир „Св. Спас“. Там е разположена Дядо Стояновата воденица, също описана в романа „Под игото“. Това е изключително приятно място, затихнало във времето, където ние показваме един от занаятите на Сопот – мелничарството. Има прекрасно запазена воденица от тип „караджейка“, където показваме как се е мелило зърното. В непосредствена близост до воденицата е манастир „Св. Спас“. Той е известен като „царски“ манастир, защото Сопот е бил царски град по времето на цар Смилец. Точно тук Левски става дякон и поема по пътя на апостолската си дейност. Съвсем близо до Сопот е и крепостта Аневско кале, част от средновековния град Копсис.

Посетителите на Сопот има както да усетят като история, като атмосфера, като история и като култура, имайки предвид колко много личности е дал на България този град, особено по време на Възраждането. Всички туристи и посетители имат богат избор от места за отсядане и за хранене, за докосване до неповторимата атмосфера на град Сопот. Много е важно отношението, с което посрещаме и изпращаме нашите гости. Идеята е те да дойдат отново, да доведат своите близки и приятели и да разказват за Сопот.

Фокус: Приблизително колко време отнема на посетителите преминаването през целия културно-познавателен маршрут „По стъпките на Вазов и неговите герои“?

Стефан Филчев: Около три часа отнема тази разходка през вековете. Ние се опитваме да създаваме атракции, а не просто посетителите да гледат статични музейни експонати. Всички имат възможност да се докоснат до същността на определен занаят, да поработят заедно с майстора, да пият кафе в автентична атмосфера или да поседнат на воденицата. Всичко това също отнема време, но това е време на наслаждение и отмора.

Фокус: Този туристически маршрут съществува вече три години. Как определяте интереса на туристите към него? Увеличи ли се броят на посетителите?

Стефан Филчев: Преди създаването на този маршрут посетителите на къща-музей „Иван Вазов“ бяха около 28 000 – 29 000. След тригодишно съществуване на „По стъпките на Вазов и неговите герои“, броят на посетителите вече достига до 40 000 души. Ние промотираме много активно този културно-познавателен маршрут. На всички туроператорски фирми, които ни посещават, много им допада тази идея. Затова стойностите на посещаемост нарастват постоянно./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче